ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Міжнародного дня боротьби з наркоманією та наркобізнесом Печать
Прес-випуски 2017

Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє:

Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин збільшення смертності населення. За даними Міністерства охорони здоров’я у 2015 році в Україні  з метою лікування та реабілітації було взято на облік 3666 хворих (або майже 9 осіб на 100 тисяч населення) з уперше в житті встановленим діагнозом розладу психіки та поведінки внаслідок уживання наркотичних та інших психотропних речовин (наркоманії і таксикоманії).

На кінець 2016 року з розладами психіки та поведінки через уживання наркотичних та психоактивних речовин 1301 особа перебувала під наглядом у лікувально-профілактичних закладах Вінницької області (системи Міністерства охорони здоров’я), з яких 57% (або 738 осіб) становить молодь віком 18–35 років. Якщо у 1990 році на кожні 100 тис. населення області припадало 8 хворих на наркотичну залежність, у 2000 році – 49, то у минулому році – 82, тобто на 67% більше, ніж у 2000 році та майже в 10 разів більше, ніж у 1990 році.

Парентеральний (ін’єкційний) спосіб введення наркотичних речовин є однією іх основних причин розповсюдження ВІЛ-інфекції. Так, кожний четвертий ВІЛ-інфікований, що перебував на обліку у медичних закладах області на кінець 2016 року, був інфікований внаслідок уведення наркотичних речовин  ін’єкційним шляхом.

Наркоманія не лише наносить непоправну шкоду здоров’ю. Суспільна небезпека її полягає в тому, що вона являє собою криміногенний фактор, що веде до різних, нерідко тяжких злочинів.

Правоохоронними органами Вінницької області за 2016 рік зареєстровано 952 злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення. Серед виявлених осіб (463), підозрюваних у скоєнні цих злочинів, кожна четверта – це жінка, а 28% раніше вже вчиняли злочини. Питома вага працездатних осіб, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, які на момент учинення правопорушення не працювали і не навчались, становила 73%, безробітних – 3%. Молодь віком 18–28 років у загальній кількості осіб, що скоїли злочин зазначеного спрямування, складала 23% (або 109 осіб), неповнолітні та малолітні – 1% (6 осіб).

 

Перший заступник начальника                                                                         С. В. Рибалко

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 67

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області