ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Сфера послуг Вінниччини на зовнішньому ринку Печать
Прес-випуски 2013

Зовнішньоторговельний оборот послуг за 2012р. становив 68870 тис.дол., при цьому обсяги експорту та імпорту послуг склали, відповідно, 45647 і 23223 тис.дол. Проти 2011р., обсяги експорту збільшились на 14%, а імпорту зменшились більш ніж у 2 рази.

На ринку зовнішньої торгівлі послугами домінуюче місце належить комп’ютерним послугам (23508 тис.дол. або більше третини від загальних обсягів зовнішньої торгівлі послугами). Основа експорту комп’ютерних послуг – це створення програмного забезпечення. Суб’єкти господарювання області надали їх резидентам із 14 країн світу на 20871 тис.дол. Найбільшими споживачами стали резиденти Кіпру, Ґібралтару та Ізраїлю. Крім того, резидентам Віргінських островів Британських, Німеччини, Мексики, Польщі, Сент-Вінсенту і Ґренадінам та Іспанії були надані послуги з оброблення даних на 2325 тис.дол. В імпорті комп’ютерних послуг головними партнерами є Австрія та Польща, резиденти яких надали послуги, відповідно, з оброблення даних на 235 тис.дол., та консультаційні послуги з питань інформатизації на 27 тис.дол.

Послуги обробної промисловості посідають друге місце (12219 тис.дол. або майже п’яту частину від загальних обсягів торгівлі послугами). Це, в основному, послуги у виробництві готового одягу та хутра (10088 тис.дол.), які надавались резидентам Австрії, Бельґії, Франції, Німеччини, Угорщини, Нідерландів, Панами, Польщі, Румунії, Швеції та Великої Британії. Крім того, суб’єктам господарювання Російської Федерації в значних обсягах були надані послуги у виробництві механічного устаткування, послуги у виробництві сільськогосподарських машин, послуги з капітального ремонту локомотивів і послуги у виробництві ювелірних та інших прикрас; а резидентам Грузії – послуги у виробництві інших машин загального призначення. Іноземні резиденти надавали суб’єктам господарювання області, в основному, послуги у виробництві  інших машин загального призначення та послуги у виробництві механічного устаткування. Їх обсяги становлять, відповідно, 526 тис.дол. та 203 тис.дол. і надавались вони резидентами Панами, Австрії та Швейцарії.

До трійки найбільших за обсягами послуг входять роялті та ліцензійні послуги (9829 тис.дол.), що мають місце лише в імпорті. Так, суб’єктам господарювання області надавались послуги, пов’язані з ліцензійною діяльністю резидентами Кіпру, Польщі, Іспанії, Франції, Німеччини та Австрії.

Крім того, у значних обсягах іноземним резидентам надавались послуги у сфері освіти (4719 тис.дол.), транспортні послуги  (2502тис.дол.) та послуги, пов’язані з охороною здоров’я і соціальною допомогою (1728 тис.дол.). В структурі імпорту вагомі обсяги належать консультаційним послугам з питань комерційної діяльності та управління (4530 тис.дол.), послугам з реклами та вивчення ринку (3448 тис.дол.), транспортним послугам (3024 тис.дол.) та послугам, пов’язаним з фінансовою діяльністю (2303 тис.дол.).

 

Перший заступник начальника                                                                                     С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області