ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До дня автомобіліста і дорожника Печать
Прес-випуски 2011

Автомобільні дороги – це важлива складова частина економіки. В сучасних умовах велике значення надається їх стану і благоустрою. Без надійних, добротних доріг практично неможливо забезпечити фукціонування жодної галузі економіки.

Займаючи одинадцяте місце в Україні по території (26,5 тис.кв.км), Вінницька область, як і в минулі роки, має одну з найбільших протяжностей доріг загального користування – 9,5 тис.км. Це 2 місце серед регіонів України. Дороги з твердим покриттям становлять 9,0 тис.км, або 95% загальної протяжності, решта – ґрунтові дороги. Щільність автомобільних доріг з твердим покриттям на 1000 кв.км території в середньому по Україні 275 км. По Вінницькій області цей показник вищий, ніж в цілому по країні та в інших областях і становить 339 кілометрів. По цьому показнику область посідає п’яте місце серед регіонів України.

Дороги з цементобетонним та асфальтобетонним покриттям, на які приходиться найбільше навантаження по перевезенню пасажирів та вантажів складають 1,9 тис.км – це п’ята частина автодоріг з твердим покриттям. Найбільшу питому вагу в дорогах з твердим покриттям області займають чорне шосе і чорні гравійні дороги – майже 40%. Автодороги з перехідними типами покриття (білощебенове та бруковані), які потребують вдосконалення, займають відповідно 24% та 18% в загальній протяжності автодоріг з твердим покриттям.

Аналізуючи якісний стан автодоріг слід відмітити, що питома вага автодоріг з удосконаленими типами покриття (цементобетонне, асфальто-бетонне, чорне шосе, чорне гравійне) становить більше половини (59%) всіх доріг з твердим покриттям. В порівнянні з 2009р. цей показник не змінився, а з 2000р. збільшився на 1,3 відсоткового пункту.

У зв’язку зі сприятливим географічним положенням, наявністю транспортних коридорів, автомобільними дорогами Вінниччини прямує значна кількість великовагових, великогабаритних транзитних автомобілів, автотранспорт підприємств та організацій області, а також значна кількість автопарку приватних перевізників, переважна більшість якого – автомобілі великої вантажопідйомності.

Тому, з кожним роком зростає значимість автодоріг, вимоги до їх стану в зв’язку зі збільшенням інтенсивності вантажних автоперевезень шляхами області.

Якщо в 2000р. цей показник становив 61 тис. тонно-кілометрів на 1 км автодоріг, в 2005р. – 109, то в 2010р. – 161 тис. тонно-кілометрів.

За 2010р. автомобільним транспортом області перевезено 30,1 млн. тонн вантажів. У середньому за добу перевозилось 83 тис. тонн вантажів.

Обсяги пасажирських автоперевезень за 2010р. становили 100,2 млн. пасажирів, що на 2% менше, ніж у 2009р., однак на 15% більше, ніж у 2000 році.

Що стосується фінансування на утримання автомобільних доріг загального користування у 2010р., то слід відмітити, що воно збільшилось в 1,6 раза порівняно з 2009р. і становило 193,0 млн.грн. З них 99,4% – кошти державного бюджету, та 0,6% – місцевого.

За 2010р. дорожниками на капітальний ремонт витрачено 6,9 млн.грн., що в 2,4 раза більше, ніж у попередньому році. Було відремонтовано 0,16 км автомобільних доріг з твердим покриттям та 1 міст загальною протяжністю 50,9 пог.м.

Роботи по поточному ремонту у 2010р. виконані на суму 7,3 млн.грн. Це дало змогу відремонтувати 2,6 кілометра доріг.

Витрати на експлуатаційне утримання становили 96,4 млн.грн.

Близькість державних кордонів зобов’язує дорожників підтримувати дороги в належному стані, від цього залежить не тільки імідж регіону, але і всієї держави.

В.о начальника                                            С.В.Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області