ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Стан роздрібної торгівлі у Вінницькій області (до дня працівників торгівлі) Печать
Прес-випуски 2011

Торгівля товарами народного споживання пов’язана із повсякденним життям людей і задоволенням їхніх потреб у товарах, торгових послугах. По тому, як працює торгівля, найчастіше судять про роботу уряду, про успіх соціальних і економічних реформ.

У процесі торгівлі виявляються інтереси суспільства, інтереси кожної сім'ї, кожної конкретної людини. Торгівля відноситься до найбільш динамічної галузі економіки, що впливає на формування внутрішнього ринку споживчих товарів, створення нових робочих місць, наповнення бюджету податками, на організацію побуту населення, і, в кінцевому підсумку, багато в чому на збереження здоров’я людей. Торгівля об'єднує кожну людину з процесом задоволення потреб і сприяє реальному здійсненню розподілу матеріальних благ.

Впродовж останніх років, у Вінницькій області, у сфері торгівлі та ресторанного господарства спостерігаються кількісні та якісні інфраструктурні зміни. Значно розширилось коло суб’єктів господарювання, швидкими темпами створюється цивілізований споживчий ринок, який набув різноманітних форм, сформувались нові шляхи реалізації товарів населенню. Поточний період розвитку споживчого ринку області характеризується динамічними змінами. Такі формати роздрібної торгівлі, як гіпермаркети та супермаркети швидко здобули популярності на ринку роздрібної торгівлі області, замінивши магазини старого типу.

Аналіз ситуації на споживчому ринку області свідчить про все зростаючу частку обсягу роздрібного товарообороту (юридичних та фізичних осіб), що складає майже дві третини ринку роздрібної торгівлі області ( 63,3 %), тоді як на організовані та неформальні ринки припадає трохи більше третини (36,7 %). У Вінницькій області на роздрібну торгівлю підприємств (юридичних осіб) доводиться 38,3 відсотки обласного споживчого ринку. Частка базарів поступово скорочується – аматорів поторгуватися переманюють нові супер-і гіпермаркети. Все помітнішу роль у задоволенні щоденних потреб населення відіграє мережа таких об'єктів. Універсами, супер- і гіпермаркети, до яких відносяться універсальні магазини самообслуговування з торговою площею більше 400м2, приваблюють споживача високою культурою торговельного обслуговування , гарантуванням якості продукції. Це такі роздрібні підприємства, як ТзОВ “ Епіцентр К“, ТОВ “Аргон”, ВФДП „Гарантія-Маркет”, ТОВ „ЕКО”, ТОВ „Watsons” .

Саме ці підприємства визначають торговий потенціал області, використовують нові технології продажу товарів, працюють над збільшенням мережі та зручностями для покупців, постійно нарощують обсяги продажу споживчих товарів, розширюють асортимент вітчизняної продукції, здатної задовольнити потреби населення з різним рівнем доходів.

В області зростає попит на продукцію підприємств швидкого обслуговування, в основному у споживачів із доходами середнього рівня, які надають перевагу продукції та послугам цієї системи. Серед закладів ресторанного господарства помітною є тенденція до відкриття мережі підприємств швидкого обслуговування населення із переважаючим асортиментом страв і виробів національної української кухні.

У січні-червні 2011 року набагато оптимістичніше оцінюємо економічну ситуацію в області. В порівняні з минулорічним періодом спостерігається тенденція щодо темпів росту обороту роздрібної торгівлі. Позитивні зрушення за перше півріччя 2011 року за статистичними спостереженнями по вибірковому колу підприємств-юридичних осіб характеризувались збільшенням обсягів роздрібного товарообороту, що становив 3142,7 млн.грн., або 117,7% в порівнянних цінах, а у розрахунку на одну особу населення склав 319 грн.

Розвиток внутрішньої торгівлі, забезпечений в першу чергу товарами вітчизняного виробництва, є визначальним напрямом політики економічного зростання України.

У складі роздрібного товарообороту торгової мережі частка вітчизняних товарів становила 64,3%, серед продовольчих товарів на них припадає 92,6%, непродовольчих - 50,4 %.

Ринкові умови спонукають вітчизняних товаровиробників до активізації діяльності, насиченню ринку товарами, як в сфері стаціонарної торгової мережі, так і в мережі суб’єктів підприємницької діяльності, що інтенсивно розвивається в області. Зараз в області більш ніж 15 тис. об’єктів ( магазинів, кіосків, палаток, орендованих секцій, АЗС, ресторанів, кафе, барів і т.д.), що належить фізичним особам.

День працівників торгівлі – це мабуть наймасовіше професійне свято, бо ж до нього мають стосунок не лише ті, хто стоїть за прилавком, а й ми – покупці, бо саме ми створюємо необхідний ринок попиту та пропозиції.

Заступник начальника                                                                         С.В.Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області