ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Прес-випуски червень 2010 року Печать
Прес-випуски 2010

30.06.2010

Результати заключного обліку
посівних площ під урожай 2010р.

Господарства Вінницької області закінчили посів основних сільськогосподарських культур. По даних заключного звіту вся посівна площа під урожай поточного року в цілому склала 1539,8 тис.га, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 1180,8 тис.га або 76,7% всієї посівної площі, з них у фермерських господарствах – 199,0 тис.га, в господарствах населення – 359,0 тис.га (23,3%). В порівнянні з 2009 роком загальна посівна площа зросла на 14,0 тис.га, за рахунок збільшення площ посіву, як в сільськогосподарських підприємствах на – 9,9 тис.га, так і в господарствах населення – на 4,1 тис.га.
Проти минулого року господарствами Вінничини більше посіяно технічних культур на 19,9 тис.га (за рахунок розширення площ цукрового буряку на 27,6 тис.га, соняшнику – на 54,7 тис.га, ріпаку ярого – на 14,7 тис. га та сої – на 33,5 тис.га), картоплі та овоче-баштанних культур – на 1,3 тис.га.
Однак, скоротились посіви зернових та зернобобових культур на 1,7 тис.га, внаслідок зменшення посівів ярих культур – на 26,2 тис.га (в т.ч. ячменю – на 60,8 тис.га), озимого ріпаку – на 97,6 тис. га за рахунок його загибелі (77,8%), а також кормових культур – на 5,5 тис.га.
У структурі посівних площ основних сільськогосподарських культур найбільша їх кількість (за винятком картоплі та овочів) знаходиться в сільськогосподарських підприємствах області. Так, під зерновими культурами в сільськогосподарських підприємствах зайнято 731,9 тис.га, що складає 84,9% посівів цих культур в усіх категоріях господарств, у тому числі: пшеницею – 357,2 тис.га (91,2%), ячменем – 180,1 тис.га (78,3%), кукурудзою на зерно – 147,8 тис.га (78,6%). На технічні культури припадає 370,3 тис.га (95,5%), в тому числі: на цукровий буряк (фабричний) – 72,0 тис.га (94,3%), соняшник на зерно – 153,7 тис.га (93,9%), кормові культури – 76,5 тис.га (44,7%).

Перший заступник начальника В.І. Погорельська

23.06.2010

Продаж споживчих товарів вітчизняного виробництва
у торговій мережі Вінницької області у I кварталі 2010 року

Аналіз ситуації на споживчому ринку області свідчить про все зростаючу частку продажу товарів виробництва України в обсязі роздрібного товарообороту торгової мережі. Насичення споживчого ринку області вітчизняними товарами в значній мірі залежить від подальшого розвитку сфери економіки, в першу чергу, сільського господарства та промисловості.
В січні-березні поточного року 77,2% товарообороту роздрібної мережі області забезпечувалось товарами виробництва України. В порівняні з відповідним періодом минулого року частка товарів вітчизняних виробників, реалізованих через торгову мережу (без ресторанного господарства), збільшилась на 1,8%, в тому числі по непродовольчій групі - на 2,4%, по продовольчій - на 2,0%.
За поточний період через торгову мережу підприємств області реалізовано продовольчих товарів виробництва України на суму 350,8 млн.грн., або 42,7% від загального продажу товарів виробництва України.
Продовольча продукція українських товаровиробників на 91,9% забезпечує продаж продуктів харчування через торгову мережу області. Питома вага імпортних продовольчих товарів була незначною і становила – 8,1%. Тому можна сказати, що конкурентна боротьба за споживача розгортається між українськими виробниками продуктів харчування.
Всі підприємства роздрібної торгівлі, що реалізують яйця та яйце продукти, цукор, картоплю мають в асортименті лише вітчизняну продукцію. Із загального обсягу продажу виробів хлібобулочних (крім кондитерських),
м’яса та птиці свіжих та заморожених, м'яса копченого, солоного та ковбасних виробів, борошна, круп та бобових, солі, напоїв безалкогольних, горілки та виробів лікеро-горілчаних, масла вершкового, виробів кондитерських борошняних, виробів макаронних - українські товари склали понад 98,4 %.
Продаж вітчизняних консервів м'ясних, морозива, вод мінеральних, олії рослинної, виробів макаронних, пива, виробів тютюнових склали 96,6-98,2% від загального продажу.
Найменшою була частка вітчизняних товарів в обсягах продажу плодів, ягід, винограду, горіхів (44,9%), консервів фруктово – ягідних (65,2%), чаю (70,7 %), кави (73,9%), овочів (81,8%) та риби і морепродуктів (84,5%).
У порівнянні з торішніми показниками слід відмітити зростання частки продажу українських: овочів - більш ніж на третину (34,9 в.п.), виробів кондитерських цукрових – на 3,5 в.п., маргарину та консервів овочевих – на 2,7 в.п., виробів макаронних – на 2,4 в.п.
Разом з тим, зменшилась питома вага продажу вітчизняних консервів фруктово – ягідних (на 7,2 в.п.), плодів, ягід, винограду та горіхів (на 3,1 в.п.), консервів овочевих ( на 2,9 в.п.), жирів тваринних (на 2,6 в.п.), молока та молочних продуктів (на 2,4 в.п.), консервів рибних ( на 2,3 в.п.).
За січень-березень п.р. через торгову мережу підприємств області реалізовано непродовольчих товарів виробництва України на 470,4 млн.грн., або 57,3% реалізованих товарів виробництва України. Серед непродовольчих товарів стовідсотковою забезпеченістю товарами вітчизняного виробництва характеризується продаж ювелірних виробів.
На ринку будівельних матеріалів продавались тільки українські лісоматеріали, цемент, шифер, скло віконне, а продаж цегли, вапна, будівельного каменю, черепиці на 99,7 % був забезпечений вітчизняними товаровиробниками.
Досить високим цей показник був також для мастильних матеріалів - 98,4%, матеріалів будівельних -98,1% , бензину моторного - 97,9%, тканин – 96,2%, виробів текстильних для домашнього вжитку та інтер'єру - 95,9%.
Питома вага товарів виробництва України з продажу сірників, виробів паперових, шкільних та канцелярських, книг, газет, журналів друкованих та на електронних носіях, меблів коливалась в межах 91,3- 95,0 %.
В товарообороті таких товарних груп як одяг, посуд та набори столові товари виробництва України становили більш ніж половину.
Найменше було продано вітчизняних товарів спортивних, включаючи велосипеди (3,3%), взуття шкіряного, текстильного, включаючи спортивне (5,8%), аудіо- та відео обладнання (7,1%), комп'ютерної та іншої обчислювальної техніки (12,3%), килимів, покриття для підлоги та стін (16,6%).
Більш ніж на 20 відсотків забезпечено продаж товарами вітчизняного виробництва по трикотажу верхньому і білизняному, панчішно-шкарпеткових виробах, товарах парфюмерно – косметичних, фотографічному обладнанню.
На ринку паливо-мастильних матеріалів в порівнянні з торішніми показниками зменшилась реалізація дизельного палива вітчизняного виробництва – на 3,2 в.п., бензину моторного – на 1,6 в.п., мастильних матеріалів – на 0,5 в.п.
Частка товарів іноземного виробництва залишається досить високою по групі товарів тривалого користування. Так, продані електропилососи побутові, електропраски, велосипеди, магнітофони, пристрої радіоприймальні, фотоапарати цифрові, машини швейні, відеомагнітофони, кухонні комбайни, мікрохвильові печі, відеокамери, кондиціонери повітря побутові були тільки іноземного виробництва. Незначною залишається питома вага продажу вітчизняних холодильників та морозильників – 3,9%, пральних машин–3,7%, комп’ютерів–1,7%, телевізорів -1,3%.
Вищенаведені статистичні дані свідчать про те, що товари виробництва України займають помітне місце на споживчому ринку області.

Ринкові умови спонукають вітчизняних товаровиробників до активізації діяльності, насичення та різноманіття товарів, що представлені відомими підприємствами-виробниками в торговій мережі області. Використання дійових методів конкуренції, таких як забезпечення фірмового асортименту, випуску високоякісної продукції, виготовлення рекламної інформації – орієнтують і формують попит споживача в умовах досить широкої пропозиції товарів народного споживання.

Направляємо для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язково.

Перший заступник начальника В.І,Погорельська

22.06.2010

До Дня молоді

Молодь як специфічна соціально-демографічна група суспільства характеризується не лише віковими ознаками, але й місцем, яке вона посідає у соціальній структурі суспільства, особливостями соціального становлення, своїм суспільним призначенням. Саме молоді люди виступають провідником демографічного, соціально-економічного та духовного поступу, визначальним чинником перетворень, адекватних назрілим потребам і викликам часу.
Переміни в суспільному житті, реалізація державної молодіжної політики внесли корективи в життєві орієнтації молоді, в її поведінку. Молодь значно більше від людей середнього та старшого віку підтримує ринкові перетворення. Нині четверо з п’яти молодих людей висловлюються за прискорення економічних реформ, спостерігається високий рівень молодіжної підтримки інститутів приватної власності, підприємництва.
Станом на 1 січня 2010р. на території області проживало 423,3 тис. молодих людей, з них 237,6 тис. – в міській місцевості або 56 %, 185,7 тис. або 44% – в сільській.
В минулому році на весільний рушник стали 11,3 тис. пар. Статистичні дані свідчать про те, що найбільше наречених створюють сім’ю у віці 20–24 років.
Жінки здебільшого беруть шлюб у більш молодшому віці, ніж чоловіки. Причому тих, хто молодше 20 років – 20%, чоловіків такого ж віку – 4%. Зменшилась частка шлюбів з нареченими у віці до 20 років. Молоді люди стали створювати сім’ю в більш пізньому віці, що можна пояснити формуванням у них відповідальності, виваженості, а також зростанням рівня їхніх потреб і запитів.
При виборі – сім’я чи кар’єра, молодь часто віддає перевагу кар’єрі, мотивуючи це тим, що остання є необхідною умовою для самостійності і матеріальної незалежності.
Сталися певні позитивні зміни в громадській активності молоді. Велику роль в суспільно-політичному житті області відіграють молодіжні організації області. Кількість молодіжних організацій збільшилась з 11 у 1995 році до 194 у 2009 році або майже в 18 разів. В структурі громадських організацій за спрямуванням та видами діяльності у 2008р. кожна шоста – оздоровча та фізкультурно-спортивна, кожна восьма – професійної спрямованості, кожна одинадцята – молодіжна організація. Серед них найбільш активними є Вінницький міський комітет молодіжних організацій, Вінницька обласна організація Народно-демократичної ліги молоді, Вінницький міський молодіжний інтелектуальний клуб «Діалог», науково-інтелектуальне товариство «Центр», Вінницьке міське громадське молодіжне об’єднання народних депутатів, Вінницька міська молодіжна організація «Школа демократії», Вінницька міська молодіжна організація «Бюро захисту інтересів молоді». Основною метою діяльності цих організацій є відстоювання прав молоді та захист їх інтересів.
На початок 2009/10 навчального року серед студентів навчальних закладів I–II рівнів акредитації 88% складають студенти у віці 14–20 років, 8% – 21–29 років і тільки 3% – у віці 30 років і більше. Серед студентів навчальних закладів III–IV рівнів акредитації 57% приходиться на студентів у віці 17–20 років, 40% – 21–29 років і тільки 3% – у віці 30 років і більше.
Серед спеціалістів, випущених вузами I–II рівнів акредитації кожний четвертій – за галуззю знань інженерія, кожний п’ятий – за галуззю економіка, комерція та підприємництво, а також медицина. Серед спеціалістів, випущених вузами III–IVрівнів акредитації кожний третій фахівець, підготовлений за галуззю знань економіка, комерція та підприємництво, кожний четвертий – за галуззю знань освіта та інженерія, кожний восьмий – за галуззю медицина.
Чисельність аспірантів на початок цього року складає 470 осіб, що лише на 1% менше, ніж у минулому році. Із них 87% – це молодь до 35 років. Із загальної чисельності аспірантів більше половини складають жінки. Значна кількість аспірантів (57%) навчаються з відривом від виробництва. Найбільше аспірантів навчаються по галузях «Технічні науки», «Медичні науки» та «Педагогічні науки».
Привертає до себе увагу також проблема забезпеченості житлом молодих сімей. Загальна кількість сімей, які звернулися до «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» з початку його заснування, включаючи 2009р., становить 2341 особу. Протягом минулого року 27 осіб звернулися до фонду на отримання кредиту. По програмі пільгового довготермінового кредиту – 26 осіб, а по програмі часткової компенсації відсотків кредитів комерційних банків – 1 особа.
Протягом попереднього року кредит отримали 7 осіб на суму понад 1,7 млн.грн. Кількість молодих сімей, які отримали житло з початку заснування фонду, становить 1187 сімей; по програмі пільгового кредитування – 433 сім’ї та 754 сім’ї – по програмі часткової компенсації.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

21.06.2010

Cпоживчий ринок нафтопродуктів
за I квартал 2010року

На споживчому ринку нафтопродуктів значну роль відіграє роздрібна торгівля. Станом на 1.01.2010р. в області про продаж нафтопродуктів прозвітували 62 суб’єктів підприємницької діяльності (юридичні особи), які здійснювали роздрібний продаж світлих нафтопродуктів через мережу автозаправних станцій (далі АЗС).
На балансі підприємств, що здійснюють реалізацію нафтопродуктів перебувало 260 автозаправних станцій, що менше минулорічного періоду на одну одиницю, або на 0,4%.
За місцем розташування, в обласному центрі діє 35 автозаправних станцій (13,5% загальної кількості), найменша кількість (по 2 одиниці, 0,8%) розташована на території Муровано-Куриловецького, Оратівського, Теплицького, Чернівецького, Чечельницького районів, а найбільша кількість знаходяться в населених пунктах і на трасах Вінницького (51 одиниця, 19,6%), Гайсинського (17 одиниць, 6,5%), Літинського (14 одиниць, 5,4%), Немирівського (13 одиниць, 5%), та Калинівського (12 одиниць, 4,6%) районів.
Статистичні спостереження свідчать, що реалізація бензину та дизельного палива у торговій мережі області набуває все більшої ваги.
В цілому по області питома вага нафтопродуктів в обсязі роздрібного товарообороту населенню склала більше чверті, або 27,1%, що на 3,7 відсотка більше минулорічного періоду.
Витрати населення на придбання світлих нафтопродуктів в торговій мережі по Вінницькій області через АЗС за січень-березень 2010 року становили 298,9 млн. грн., що в порівнянних цінах на 1,9% менше відповідного періоду минулого року. В той час як по бензину спостерігалось зменшення обсягів реалізації (в порівнянних цінах) на 7,7%, по дизельному пальному темпи зростання склали 11,0%.
Істотну питому вагу в реалізації світлих нафтопродуктів (68,6%) становив товарооборот від реалізації бензину моторного, товарооборот від реалізації дизельного пального склав 31,4%. В структурі роздрібного товарообороту торгової мережі на їх продаж припадало відповідно 18,6 та 8,5 відсотків.
За січень-березень 2010 року через торгову мережу АЗС, що належать юридичним особам реалізовано 32,8 тис. тонн світлих нафтопродуктів, що на 2,7 %, або на 0,9 тис. тонн менше ніж у відповідному періоді минулого року. У загальному обсязі реалізованих нафтопродуктів переважає продаж бензину, тому що більшість транспортних засобів працює на цьому виді пального. Аналіз продажу бензину автомобільного за марками свідчить про те, що найбільшим попитом користувався бензин марки А-94-98, його питома вага в структурі продажу становила 34,2 %, або 10,0 тис. тонн, на бензин марки А-90-93 та А-72-80 припадало відповідно 29,0 % (9,1 тис. тонн) та 5,4% (1,8 тис. тонн). В порівнянні з січнем-березнем 2009 року питома вага продажу бензину марки А-72-80 знизилась на 0,5 %, або на 0,2 тис. тонн, по бензину марки А-90-93 зросла на 8,1% (2,0 тис. тонн), а по бензину марки А-94-98 знизилась на 8,1% (3,7 тис. тонн). Збільшення продажу спостерігається і по дизельному пальному – на 1,0 тис. тонн, або на 8018,6 тис. грн.
В обсязі реалізованих населенню нафтопродуктів традиційно переважає продукція вітчизняних виробників. Так, нафтопереробними заводами України забезпечено продаж бензину на 97,9% та на 96,8% дизпалива по області (або відповідно 200,8 та 90,9 млн.грн.).
Станом на 1 квітня 2010 року на підприємствах роздрібної торгівлі у залишках налічувалось бензину 3815,1 тонн, дизельного пального 1664,9 тонн, що відповідно у вартісних показниках становило 36901,2 тис. грн. по бензину моторному та 13361,4 тис. грн. по дизельному пальному. Рівень забезпеченості залишками роздрібного товарообороту (в днях торгівлі) становив по бензину моторному 17 днів, по дизельному пальному 13 днів торгівлі.
Впродовж останніх років продаж світлих нафтопродуктів займає приоритетне місце серед всіх груп товарів. Частка продажу цих товарів у загальному обсязі товарообороту із року в рік постійно зростає. Така ситуація обумовлена постійним зростанням продажу бензину, дизпалива та паливно-мастильних матеріалів і одночасним скороченням реалізації більшості непродовольчих товарів.

Зважаючи на те, що попит на паливно-мастильні матеріали сталий і гарантований на довгі роки, конкуренція в цій сфері призведе до розширення пропозиції та послуг і , відповідно, подальшого розвитку торгівлі.

Направляємо для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язково.

Перший заступник начальника В.І.Погорельська

21.06.2010

Будівельна діяльність підприємств областіза січень–травень 2010 року

У січні–травні 2010р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 197,1 млн.грн., що у порівнянних цінах становить 81,3% до обсягів будівництва у січні–травні попереднього року.
У загальнодержавному обсязі будівельних робіт за січень–травень 2010р. Вінниччина посіла 12 місце серед регіонів України.
За видами будівельної діяльності переважна (90,2%) частка обсягів будівництва припадає на підприємства, що займаються будівництвом будівель та споруд. Обсяги робіт таких підприємств проти січня–травня попереднього року зменшились на 16,8%.
За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 79,8% від загального обсягу, решта – з капітального та поточного ремонтів (15,8% та 4,4% відповідно).
Будівельні підприємства м.Вінниці, якими виконано 85,1% загальнообласного обсягу робіт, скоротили їх проти січня–травня попереднього року на 8,7% .
Скоротили обсяги будівництва проти відповідного періоду попереднього року підприємства міст Вінниці, Жмеринки, Могилів–Подільського, Козятина, Ладижина, Хмільника та 17 районів області.
Зросли обсяги будівництва у Жмеринському, Ямпільському, Калинівському, Крижопільському, Тиврівському, Томашпільському районах.

Направляємо для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Перший заступник начальника Валентина Погорельська

11.06.2010 
До дня медичного працівника
За даними Міністерства охорони здоров’я медичну допомогу населенню області в 2009 році надавали 316 амбулаторно-поліклінічних закладів, планова ємність яких 142 відвідування за зміну в розрахунку на 10000 жителів, 118 лікарських лікарняних закладів на 13,8 тис. ліжок, 934 фельдшерсько-акушерських пункти та фельдшерських здравпункти.
На початок поточного року в медичних закладах області працювало
7,5 тис. лікарів усіх спеціальностей та 16,6 тис. працівників середнього медичного персоналу. В середньому, кожні 10 тис. жителів області обслуговують 46 лікарів та 101 особа середнього медичного персоналу.
Найбільше серед медичних фахівців терапевтів – 20%, хірургів – 15%, стоматологів – 8%, педіатрів та акушерів-гінекологів – по 6%. Більша половина (58%) лікарів області – це жінки, щодо середнього медичного персоналу, найбільше серед них медичних сестер – 68%, а жінки складають 92%.
Виключно важливе місце в системі охорони здоров’я по своєму змісту, об’єму і значенню займає позалікарняна допомога, основною формою якої є амбулаторно-поліклінічна допомога. Так, по системі Міністерства охорони здоров’я на амбулаторному прийомі, при відвідуванні лікарями хворих вдома (включаючи швидку, невідкладну термінову і планово-консультативну допомогу) мешканцями області було зроблено 16 млн 950 тис. відвідувань, з них 2,8 млн. – до дітей. В середньому кожний житель області 10 разів на рік відвідав лікаря або зробив виклик додому.
Швидку медичну допомогу населенню надавали 45 станцій (відділень) швидкої медичної допомоги, в яких працювали 272 лікаря та 771 працівник середнього медичного персоналу. За минулий рік ними виконано майже
473 тис. виїздів, під час яких 470 тис. хворим надана швидка медична допомога, в тому числі 100 тис., або 21% – сільським жителям. Крім того, 77 тис. жителям області була надана амбулаторна допомога. В середньому за день було виконано 1295 викликів та більш як 1,3 тис. хворим надана медична допомога.
Для ефективного оздоровлення та відпочинку населення Вінниччини працювали 21 санаторій, 6 санаторіїв-профілакторіїв, три бази відпочинку, де відпочивали та відновили своє здоров’я більше 73 тис.осіб, з них майже 13 тисяч (17 %) – дітей та підлітків.
Основними напрямками спеціалізації санаторіїв в області є лікування опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання, кровообігу, а також захворювання нервової системи і туберкульозу.
Здоров’я населення є однією з головних умов соціального благополуччя й успішного економічного зростання, збільшення тривалості активного життя, поліпшення демографічної ситуації.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

В.о.начальника управління В.І.Погорельська

10.06.2010

Виробництво товарів легкої промисловості у Вінницькій області

Випуск товарів легкої промисловості підприємствами області у 2009р. на 20,8% не досяг рівня виробництва попереднього року. В поточному році зниження уповільнилось і за п’ять місяців відставання в галузі складає 3,7%.
За 2009р. підприємствами легкої промисловості Вінниччини було реалізовано продукції на 111,1 млн.грн., що становило близько одного відсотка від загальнообласного обсягу реалізованої промислової продукції. З початку 2010р. підприємства легкої галузі реалізували товарів на 33,1 млн.грн..
Для підприємств легкої промисловості, як і в попередні роки, характерно значний відсоток обсягів виробництва продукції на давальницьких засадах.
Так, у січні–травні 2010р. з сировини замовника вироблено більшість товарів легкої промисловості. Це, зокрема, одяг чоловічий та хлопчачий: пальта, напів-пальта, сорочки (99,8%), брюки, бриджі (99,3%), піджаки, блейзери (98,5%), костюми (94,2%); товари для жінок і дівчат: пальта, напівпальта, жакети, блейзери, піджаки, джемпери, спідниці (100,0%), блузки, туніки, батники, (99,9%), сукні та сарафани (99,5%), брюки, бриджі (99,2%).
Завдяки роботі на давальницькій сировині в порівнянні з аналогічним періодом 2009р. у виробництві виробів та одягу з текстилю було збільшено пошиття: суконь та сарафанів – в 2,3 раза, блузок, тунік, батників – в 1,6 раза, жіночих та дівчачих пальт, напівпальт, жакетів та блейзерів – на 26–27%, чоловічих та хлопчачих пальт, напівпальт – на 7%.
У текстильній промисловості виробництво білизни постільної в 8 разів перевищило рівень п’яти місяців 2009р. Підприємства з виробництва шкіргалантерейних виробів на 12% збільшили випуск рукавичок шкіряних.
В той же час, з початку року на 45% знижено випуск чоловічих та хлопчачих брюк і бриджів, на 24–29% – піджаків, блейзерів, сорочок, на 16% – костюмів; на 11–19% пошито менше спідниць, жіночих брюк і бриджів.

Перший заступник начальника В.І. Погорельська

09.06.2010

КРИМІНОГЕННА СИТУАЦІЯ

За повідомленням органів внутрішніх справ протягом січня–травня 2010р. зареєстровано 5,4 тис. злочинів, що на 20% більше, ніж у січні–травні 2009р.
Із загального числа зафіксованих кримінальних проявів 37% – тяжкі та особливо тяжкі.
У загальній кількості злочинів 52% склали злочини проти власності, 13% – злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення, 8% – злочини у сфері службової діяльності, 5% – злочини проти громадського порядку та моральності, 4% – злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, 4% – злочини проти життя та здоров’я особи, 3% – злочини у сфері господарської діяльності, 2% – злочини проти громадської безпеки, 2% – злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та майже 2% – злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
Протягом п’яти місяців 2010р. скоєно 22 умисних вбивства та замахи на вбивство, 30 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 9 зґвалтувань і замахів на зґвалтування (відповідно на 8%; 35% та 20% менше, ніж у січні–травні 2009р.).
Кількість крадіжок (2176 випадків) порівняно із січнем–травнем 2009р. збільшилась у 2 раза, проте кількість грабежів (185) та розбоїв (32) зменшилась відповідно на 29% та 9%. Кількість випадків шахрайства (162) порівняно із січнем–травнем 2009р. збільшилась на 71%, хабарництва (88 злочинів) – майже вдвічі.
Органами внутрішніх справ за січень–травень 2010р. виявлено 6 організованих груп та злочинних організацій, що скоїли 35 злочинів, з яких 100% (так саме, як у січні–травні 2009р.) – тяжкі та особливо тяжкі. По одній злочинній групі діяло у Вінницькому, Липовецькому, Теплицькому, Хмільницькому районах та 2 – у м.Вінниці.
Кількість потерпілих від злочинів за січень–травень 2010р. становила 3288 осіб (на 38% більше, ніж у січні–травні 2009р.), з числа яких 1146 осіб – жінки, 449 – пенсіонерів та 148 осіб – неповнолітні. Найбільше потерпілих від крадіжок – 1998 осіб (61%) та грабежів – 188 осіб (6%). Кожна третя особа серед потерпілих від даних видів злочинів – жінка (817 осіб). У дорожньо-транспортних пригодах на території області постраждало 99 осіб, з яких 20% – загинуло. Всього в результаті злочинних діянь загинуло 56 осіб, з числа яких 11% – внаслідок нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, 40% було вбито.
Із загального числа причетних до злочинів осіб (3,3 тис.), встановлених органами внутрішніх справ, 36% раніше вже ставали на злочинний шлях, з яких кожний третій має незняту або непогашену судимість, кожний п’ятий вчинив злочин у групі, 15% знаходились у стані алкогольного сп’яніння. З числа виявлених осіб 15% – жінки, 7% – неповнолітні. Більше половини підозрюваних у скоєнні злочинів осіб на момент вчинення злочину не працювали і не навчались.

Перший заступник начальника В.І. Погорельська

03.06.2010

Результати фінансово-господарської діяльності
сільськогосподарських підприємств за 2009 рік

Сільськогосподарську діяльність у 2009 році здійснювали 498 сільгосп-підприємств (без урахування малих), з яких господарських товариств – 287, приватних підприємств (включаючи фермерські господарства) – 157, сільськогосподарських виробничих кооперативів – 38, інших господарств (включаючи міжгоспи) по виробництву сільськогосподарської продукції – 6, державних підприємств - 10 одиниць.
За звітний рік від сільськогосподарської діяльності отримано 257,3 млн.грн. прибутку, рівень рентабельності в цілому по області склав 8,5%.
З прибутками 2009 рік закінчили 361 сільськогосподарських підприємств, що більше на 2,4%, ніж у 2008р, збільшилась сума їхнього прибутку і склала 419,4 млн.грн. (392,4 млн.грн. – 2008р.). У розрахунку на одне прибуткове підприємство отримано 1,2 млн.грн. прибутку проти 1,1 млн.грн. у попередньому році. Зі збитками свою діяльність завершили 137 сільгосппідприємства (146 підприємства в 2008р.), у яких сума збитків склала 162,0 млн.грн (130,8 млн.грн.). В середньому по області на одне збиткове сільськогосподарське підприємство припадає 1,2 млн.грн. збитку (895,7 тис.грн.).
За 2009 рік внаслідок зниження реалізаційної ціни на сільськогосподарську продукцію в галузі рослинництва зменшився її рівень рентабельності з 15,9% до 11,7%, зерна – з 13,0% до 7,2%, ріпаку – з 53,8% до 20,2%. Хоча порівняно з 2008р. відмічається збільшення рентабельності реалізації насіння соняшнику з мінус 1,4% до 40,1%, овочів – мінус 5,4% до 33,5% та зменшення збитковості картоплі – з мінус 26,5% до мінус 3,6%, цукрових буряків з мінус 18,7% до мінус 10,3%.
Як і в попередні роки, виробництво ряду основних видів продукції тваринництва залишається збитковим (без урахування доплат та дотацій на худобу та птицю). Зокрема, порівняно з 2008р. збільшилась збитковість реалізації по ВРХ з мінус 17,8% до мінус 30,9. Натомість, збільшився рівень рентабельності реалізації молока – з 10,4% до 12,7%, зменшилась збитковість реалізації вовни з мінус 92,2% до мінус 25,4%, яєць з мінус 5,7% до мінус 4,7%, меду з мінус 26,7% до мінус 22,9%.

В.о. начальника В.І. Погорельська

02.06.2010

Заробітна плата працівників області
у квітні 2010 року

Кількість найманих працівників на підприємствах, в установах та організаціях області у квітні 2010р. склала 326,8 тис.осіб. Середній розмір їхньої заробітної плати становив 1631 грн., який у 1,8 раза перевищив рівень законодавчо встановлених державних соціальних стандартів, що діяли у квітні: мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатної особи (884 грн.).
Збільшення заробітної плати відносно березня п.р. відзначено в більшості видів економічної діяльності – від 2,0% у промисловості до 16,3% у сільському господарстві. Одночасно відмічається зменшення номінальної заробітної плати у квітні до березня в окремих видах економічної діяльності – від 1,3% в наданні комунальних та індивідуальних послуг, діяльності у сфері культури та спорту до 10,5% у лісовому господарстві та пов’язаних з ним послугах.
Найвищий рівень середньої заробітної плати залишається у працівників фінансових установ, розмір оплати праці яких у квітні перевищив середній розмір по економіці області в 1,8 раза. Серед промислових видів діяльності найвищі нарахування зафіксовано на підприємствах хімічного виробництва та виробництва і розподілення електроенергії, газу та води, де розмір заробітної плати перевищив середній показник по області відповідно в 1,9 та 1,6 раза. Разом з тим, найменш оплачуваними у квітні були працівники охорони здоров’я, сільського господарства, готелів та ресторанів, рибальства та рибництва, розміри нарахованої їм заробітної плати були на 19,1–37,6% нижче середнього рівня по економіці Вінницької області.
Серед регіонів країни за рівнем оплати праці у квітні 2010р. Вінниччина посідала 21 місце. Серед 6 областей, у працівників яких нарахована заробітна плата була нижче, ніж у Вінницькій, з найнижчою заробітною платою (1501 грн.) виділяється Тернопільська область. Водночас, найвищий рівень заробітної плати (2448 грн.) був у працівників Донецької області, який на 16,2% вище середнього показника по Україні та в 1,5 раза перевищував показник Вінницької області.

Начальник управління Л. П. Поліщук
статистики праці

02.06.2010

Стан заборгованості з виплати заробітної плати

Станом на 1 травня 2010р. сума невиплаченої заробітної плати працівникам області становила 29,9 млн.грн., що на 9,1% або на 3,0 млн.грн. менше порівняно зі станом на 1 квітня 2010р., а по відношенню до початку року більше на 10,0% або на 2,7 млн.грн.
Із загальної суми боргу 66,8% припадає на економічно активні підприємства, 26,6% – на підприємства–банкрути, частка економічно неактивних підприємств в обсязі заборгованості складає 6,6%.
У загальній сумі заборгованості України питома вага Вінницької області становила 1,8%.
Найбільша частка (48,4%) невиплаченої заробітної плати припадає на промислові підприємства, будівельні організації (14,1%), підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг (13,8%), та сільськогосподарські підприємства (9,9%).
Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам економічно активних підприємств порівняно з початком 2010р. збільшилась на 6,1%, а у порівнянні зі станом на 1 квітня п.р. зменшилась на 13,0% та на 1 травня 2010р. становила 19,9 млн.грн.
Кількість працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не отримали заробітну плату, впродовж квітня зменшилась на 14,0% та становила 10,4 тис.осіб або 3,2% загальної кількості працюючих. Кожному з працівників, кому заробітна плата виплачується із затримкою, в середньому заборговано 1922 грн., що на 17,6% більше розміру середньої заробітної плати за квітень 2010р.
Про наявність заборгованості з виплати заробітної плати повідомили 60 підприємств–банкрутів області. Сума їх боргу, яка становила 7,9 млн.грн., упродовж квітня 2010р. майже не змінилася, а в порівнянні до 1 січня 2010р. збільшилась на 1,0 млн.грн., або на 13,7%.

Начальник управління Л. П. Поліщук
статистики праці
Обновлено 06.01.2012 10:53
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області