ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Розвиток підприємництва на Вінниччині Печать
Прес-випуски 2014

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області cтан розвитку підприємництва в області характеризується щорічним збільшенням кількості малих підприємств, в тому числі мікропідприємств, та зростанням їх частки в загальних основних економічних показниках області.

На кінець 2013р. в області діяло майже 9 тисяч малих підприємств, з яких понад 80% складають мікропідприємства з чисельністю працюючих до 10 осіб та річним доходом, що не перевищує 2,0 млн.євро. За видами економічної діяльності (за винятком промисловості) частка малих підприємств становить  більше 90% в їх загальній кількості. Водночас, всі підприємства фінансової та страхової діяльності, підприємства, що здійснюють діяльність у сфері освіти, мистецтва, спорту, розваг та відпочинку є малими.

Загалом на кінець 2013р. на 10 тис. осіб наявного населення Вінницької області приходилось 54 малих підприємства (на 8% більше рівня минулого року). Вище середньообласного значення цей показник у Теплицькому (84), Вінницькому (65), Крижопільському (56) районах та м.Вінниці (95). Водночас, значно нижче обласного показника у Ямпільському (18), Козятинському (30) та Тростянецькому (30) районах, місті Козятині (30). В порівнянні з 2012р. кількість малих підприємств зросла на 7,6%, кількість мікропідприємств – на  10,4%, в цілому по області малі підприємства становлять 94,1% в загальній кількості підприємств. За останній рік їх частка росла на 0,9 в.п. В 13 районах області та містах Вінниці і Жмеринці частка малих підприємств в загальній кількості підприємств перевищує відповідний показник по області. Найвищою вона є у Чернівецькому (98,8%), Теплицькому та Хмільницькому (96,9%), Томашпільському (96,6%) районах; найнижчою – в Козятинському (85,8%), Ямпільському (89,4%), Калинівському (89,5%) районах.

На малих підприємствах в 2013р. було зайнято майже 55 тис. осіб, з яких більше третини – на мікропідприємствах, де за останній рік кількість зайнятих працівників зросла на 3,2%, а їх частка склала 12,5% в кількості зайнятих працівників області (без банків та бюджетних установ, без фізичних осіб-підприємців).

Майже третину обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) підприємств області (13907,0 млн.грн.) реалізовано малими підприємствами, з яких 4087,8 млн.грн. – мікропідприємствами. За видами економічної діяльності, найбільша частка реалізації малих підприємств в загальному обсязі реалізованої продукції (товарів, послуг) відповідного виду діяльності, спостерігається на підприємствах, які здійснюють операції з нерухомістю (понад 80%), підприємств професійної, наукової та технічної діяльності (більше 70%), підприємств оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (більше половини).

Серед міст та районів області, в п’яти районах, містах Вінниці та Могилів-Подільському малими підприємствами реалізовано понад 30% продукції (товарів, послуг) району (міста), в семи районах, містах Жмеринці та Хмільнику – понад 40%. Найвагомішою є частка реалізації малих підприємств в загальному обсязі реалізованої продукції (товарів послуг) Погребищенського району (78%), Оратівського та Шаргородського (майже 60%), Могилів-Подільського (більше половини) районів.

 

Заступник  начальника                                                                                     О.В.Шевченко

 

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 63

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області