ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Квартирна черга та надання житла населенню області у 2014 році Печать
Прес-випуски 2015

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області на 1 січня 2015 року в області на черзі для одержання житла соціального призначення (безоплатного), а також кооперативних квартир перебувало майже 17 тис. сімей. Із цієї кількості сімей понад 59% припадає на м.Вінницю. Поліпшили свої житлові умови протягом 2014 року 81 сім’я.

Більше 72% черговиків перебували на обліку для одержання житла у державному  фонді, решта – на черзі  у житлово-будівельних кооперативах.

З кожним роком збільшується термін перебування сімей у черзі на  отримання житла. Так, якщо у 1990 році чекали поліпшення  своїх житлових умов протягом 10 років майже 7 тис. сімей, то у 2014 році – 12 тис. сімей.

Кожна третя сім’я (5,9 тис.) стоїть на пільговій черзі, майже кожна одинадцята (2,1 тис.) має право позачергового одержання житла. Це, зокрема, багатодітні сім’ї та одинокі матері – 41%, військовослужбовці, звільнені в запас, або у відставку – 9%, мешканці ветхих та аварійних будинків, хворі за встановленим переліком, окремі категорії робітників та службовців,  відповідно,  в середньому  – по 13%, учасники бойових дій, учасники війни, учасники бойових дій на території інших країн – в середньому 5%, тощо.

Разом з тим, кожна третя сім’я із зазначеної категорії черговиків чекає  поліпшення  своїх житлових умов 10 років  і більше.

Серед громадян, які користуються правом позачергового одержання житла  понад 21% складають  сім’ї громадян,  що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з числа яких протягом року одержала житло лише 1 сім’я.

У 2014 році було прийнято в експлуатацію 288 тис.м2 загальної площі житла. Порівняно з попереднім роком обсяги прийнятого житла зменшилось на 18,4%. Майже 74% житла введено  в експлуатацію у м.Вінниці та у Вінницькому районі.

За минулий рік в державному фонді отримали житло, а також покращили свої житлові умови 80 сімей, з них понад 28% – ті, які користуються правом першочергового одержання житла, біля 17% – громадяни, які користуються правом  позачергового одержання житла, решта 55% – громадяни, які перебували в загальній черзі.

Найкраще становище з наданням квартир спостерігалося в минулому році у містах: Вінниці (49%), Жмеринці (33%), Немирівському та Шаргородському районах (по 6%).

Привертає до себе увагу проблема забезпеченості житлом молодих сімей. Загальна кількість молодих сімей та одиноких молодих громадян, які перебувають у рейтингу кандидатів для отримання пільгового довготермінового кредиту становить 200 осіб.

Загальна кількість молодих сімей та одиноких молодих громадян, які звернулись до Вінницького регіонального управління Фонду сприяння молодіжного житлового будівництва з метою постановки на облік у 2014 році становить 56 осіб, в т.ч. 55 по програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів та 1 по програмі пільгового молодіжного кредитування.

В минулому році 13 молодих сімей та одиноких молодих громадян стали на облік для отримання кредитів, а отримали кредити 11 таких сімей на загальну суму 3139,6 тис.грн., з яких 2510,00 тис.грн. за рахунок коштів державного бюджету та 629,6 тис.грн. – за кошти місцевих бюджетів.

У 2014 році Вінницьким регіональним управлінням Фонду надано лише 1 кредит на придбання житла на загальну суму 197 911 грн.

 
 

В.о. начальника управління                                                                                  С. В. Рибалко

 

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 65

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області