ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Травматизм на виробництві в 2011 році у Вінницькій області Печать
Прес-випуски 2012

Відповідний вплив на чисельність та стан здоров’я населення області має травматизм на виробництві, який являється важливою соціально-економічною проблемою, що потребує багато затрат на лікування постраждалих і виплату пенсій інвалідам, не говорячи про моральний збиток осіб, що втратили близьких.

Протягом 2011 року по колу звітуючих підприємств в області сталося  329 нещасних випадків, під час яких отримали травми 343 особи, з яких –  106 жінок. Загалом, протягом звітного року у зв’язку із травмами, що сталися на підприємствах, організаціях чи установах області було втрачено 15 тис. людино-днів, тобто кожний потерпілий в середньому перебував на лікарняному 45 днів.

Найбільша кількість травмованих була зафіксована в сільському господарстві (28%), державному управлінні (19%), переробній промисловості (17%), освіті (7), діяльності транспорту і зв’язку (6%), а також у м.Вінниці  (40%), Калинівському, (5%) Тростянецькому (5%), Козятинському (4%) та Крижопільському (4%) районах.

Із загальної кількості нещасних випадків 74% (329) були визнані пов’язаними з виробництвом, внаслідок чого потерпіли 259 осіб (у тому числі 69  жінок).

У порівнянні із минулим роком в 2011 році збільшився рівень травматизму зі смертельними наслідками. Так, у звітному році в області було зареєстровано 44 нещасних випадки зі смертельним наслідком на виробництві, із них 21 – безпосередньо пов’язаних з виробництвом. Загальна кількість загиблих від травматизму, пов’язаного з виробництвом, порівняно із  2000 роком зменшилась у 1,8 рази.

В 2011 році найбільш розповсюдженими видами подій залишалися: падіння потерпілих – 82 особи (32%); дії предметів та деталей, що рухаються, розлітаються та обертаються, які призвели до травмування – 42 особи, (16%) падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, грунту тощо – 34 особи (13%); дорожньо-транспортні пригоди – 26 осіб (10%).

Більшість нещасних випадків із загальної кількості сталися з причин, що не потребують ніяких матеріальних витрат. Майже половина працюючих травмовані через організаційні причини, зокрема, через порушення вимог безпеки під час експлуатації устаткування, машин, механізмів тощо – 49 осіб (19%); порушення трудової і виробничої дисципліни – 20 осіб (8%); невикористання засобів індивідуального захисту через незабезпеченість ними – 9 осіб (4%). 56 потерпілих (22%) отримали травми по технічним причинам, а саме: незадовільний технічний стан виробничих об’єктів – 33 особи (13%); недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки – 8 осіб (3%).

На відшкодування шкоди потерпілим та ліквідацію наслідків нещасних випадків на виробництві підприємствами, установами та організаціями нараховано 327,2 тис.грн., з яких 104,2 тис.грн. (32%) – це відшкодування потерпілим за перші п’ять днів непрацездатності, а 223,0 тис.грн. (6%) становлять інші виплати потерпілим, членам сімей та утриманцям померлих, здійснених за рахунок коштів підприємства.

 

Заступник начальника                                                                           С.В. Рибалко

Обновлено 26.04.2012 13:33
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області