ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Про стан іноземного інвестування економіки області у січні–вересні 2011 року Печать
Прес-випуски 2011

Привабливість економіки області та її розвиток визначаються вкладами іноземних інвестицій. Одержання іноземних інвестицій, умови їх залучення – це фактори, що характеризують інвестиційну діяльність і сприяють подальшому розвитку зовнішньоекономічних зв’язків.

У січні–вересні 2011р.  в економіку області іноземними інвесторами  вкладено 17,6 млн.дол. США прямих інвестицій (акціонерний капітал). Основною формою залучення капіталу були грошові внески, частка яких склала 99,5% вкладеного обсягу. Крім того,  капітал нерезидентів в  області зріс за  рахунок внесків у  вигляді  рухомого і  нерухомого майна.

Приріст іноземного акціонерного капіталу в економіці області, з урахуванням його переоцінки, утрат, курсової різниці тощо, за січень–вересень 2011р. становив 17,3 млн.дол.

У січні–вересні 2011р. зросли обсяги капіталу з Австрії на 27,8 млн.дол. Продовжували нарощувати свій капітал інвестори з Кіпру, Польщі, Франції, Лівану та інших країн.

Приріст іноземного акціонерного капіталу січні–вересні 2011р. спостерігався на підприємствах, що виробляють харчові продукти, напої та тютюнові вироби – на 10,9 млн.дол., добувної – на 2,8 млн.дол., сільського господарства – на 1,9 млн.дол.,  підприємств, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надають послуги підприємцям  – на 0,8 млн.дол., хімічної та нафтохімічної – на 0,5 млн.дол.

Обсяг  прямих  іноземних інвестицій (акціонерний капітал), унесених  в  економіку області з початку інвестування, на 1 жовтня 2011р. склав 222,7 млн.дол., що складає 0,5% від обсягу іноземних інвестицій  в Україну.  За обсягом прямих інвестицій область займає 19 місце серед  регіонів України.  У розрахунку на одну особу обсяг прямих іноземних інвестицій  становив 135,9 дол.

Інвестиції надійшли із 48 країн світу. Переважна більшість інвестицій (77,8% від загального обсягу) надійшла з країн ЄС – 173,3 млн.дол., з країн СНД внесено 13,9 млн.дол. (6,2%), з інших країн світу – 35,5 млн.дол. (16,0%).

Найбільш вагомі інвестиційні вкладення здійснені партнерами з Австрії, Німеччини, Польщі, Франції, Кіпру, Ліхтенштейну та Російської Федерації. На ці сім країн припадає  81,9%  від загального обсягу прямих іноземних інвестицій.

Інвестиційно привабливою залишається промисловість, де зосереджено 120,5 млн.дол. (54,1%) загального обсягу прямих інвестицій в область, у т.ч. переробної – 93,3 млн.дол. та добувної – 26,4 млн.дол. Серед галузей переробної промисловості у виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів унесено майже 60,0 млн.дол. прямих інвестицій,  хімічну та нафтохімічну – 27,4 млн.дол.

В  організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг і надання послуг підприємцям, акумульовано – 54,2 млн.дол. (24,3% від загального обсягу), на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів і предметів особистого вжитку –  20,9 млн.дол. (9,4%), на підприємствах   сільського господарства, мисливства та пов’язаних з ними послугами – 19,6 млн.дол. (8,8%).

Більше половини (50,4%) іноземного капіталу зосереджено у м.Вінниці – 112,2 млн.дол. Також значні обсяги іноземних інвестицій зосереджено у Козятинському районі – 27,0 млн.дол. (12,1%) та Немирівському – 14,6 млн.дол. (6,5%). Серед інших регіонів області провідні місця за обсягами іноземних інвестицій утримують міста: Ладижин, Козятин та Вінницький, Барський, Тиврівський райони.

Заборгованість  підприємств області за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (боргові інструменти) перед прямими іноземними інвесторами  на 1 жовтня 2011р. становила 102,0 млн.дол. Найбільші обсяги зобов’язань за борговими інструментами перед прямими інвесторами з Польщі та Російської Федерації.

Заступник начальника                                                            Ольга Шевченко
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області