ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
3 грудня – Міжнародний день інвалідів Печать
Прес-випуски 2011

Третього грудня українське суспільство разом із світовим співтовариством відзначає Міжнародний день інвалідів. На сьогодні для України проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення держави. По Україні  чисельність осіб з особливими потребами у розрахунку на 1000 населення на  початок 2011 року становила 59 осіб (по Вінницькій області – 68).

Тривалий час проблемою інвалідів серйозно займалися тільки вузькоспеціалізовані кола – лікарі, соціальні працівники, педагоги, патронажні сестри, а також і самі інваліди, які, незважаючи на свій статус, намагалися все-таки брати участь у  трудовому та громадському житті країни.

Держава, хоч і ще не належному рівні, бере на себе конкретні зобов’язання з матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових, психологічних умов життя, надає їм пільги, конституційно гарантує рівні з усіма іншими громадянами можливості для освіти, участі в економічній, політичній, соціальній та інших сферах життя суспільства. Серед них: безоплатне встановлення квартирних телефонів, безоплатний проїзд в міському та приміському транспорті і пільговий проїзд у міжміському транспорті, безоплатне і пільгове одержання спецавтотранспорту, забезпечення інвалідними візками, протезування, пільги зі сплати державного мита, гарантії щодо працевлаштування інвалідів тощо.

На початок 2011 року на Вінниччині за даними Пенсійного фонду, Мінпраці та МОЗ налічувалося 111,5 тис. інвалідів. Із них: інвалідів  I групи – 14,9 тис. осіб, II групи – 37,4 тис. осіб, III – 52,4 тис. осіб, дітей-інвалідів до 18 років – 6,7 тис. осіб. Станом на 01.01.2011 року пенсію за інвалідністю отримували 60,0 тис. осіб, середній розмір якої з урахуванням цільової грошової допомоги складав 945 грн. 80 коп. (станом на 01.10.2011 року 61,1 тис. осіб отримують щомісяця в середньому 1075 грн. 70 коп.).

Протягом минулого року лави інвалідів поповнило 173 тисячі українців. По Вінницькій області ця цифра становить більше 7 тис. осіб. Причому, інвалідність «молодшає» – більшість із них люди середнього віку, працездатні. У 2010 році 5 тис. мешканців області працездатного віку було вперше визнано інвалідами. Причини банальні і відомі всім: травматизм на виробництві, дорожньо-транспортні пригоди, екологічні проблеми, внаслідок чого – знижений імунітет і високий рівень захворюваності. Минулого  року 19% вперше визнані інвалідами через новоутворення; через хвороби системи кровообігу – 30%;  хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини – 11%. Зростає щороку й кількість дітей із вродженими аномаліями, які, підійшовши до повноліття, одержать не лише паспорти, але й групу інвалідності. На початок 2011 року у Вінницькій області налічувалося майже 7 тис. дітей-інвалідів до 18 років (що складає 6% від загальної чисельності інвалідів).

Однією з надійних форм соціального захисту людей з особливими потребами є організація соціально-побутового та медичного обслуговування їх через мережу інтернатних установ, територіальних центрів і відділень соціальної допомоги, яка постійно вдосконалюється. У Вінницькій області діють 7 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів-дорослих на 1626 місць та 3 будинки-інтернати для інвалідів-дітей на  415 місць. У 2010 році 36 територіальних центрів надавали побутову і медико-соціальну допомогу непрацездатним громадянам в умовах стаціонарного, тимчасового, денного перебування і вдома.

Інваліди, люди з особливими потребами, потребують не лише прямої фінансової допомоги на прожиття з бюджету, а й можливості своєю власною працею заробити собі і своїй родині. Тим самим вони не лише забезпечать себе матеріально, але й повноцінно адаптуються у суспільство. За даними Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України по Вінницькій області на 1 січня 2011 року було створено  88 вільних робочих місць для інвалідів і працевлаштовано 460 осіб.

Але існують ще нерозв’язані проблеми щодо працевлаштування інвалідів, зокрема у сфері освіти: відсутність у навчальних закладах належних фінансових ресурсів для спеціального забезпечення навчально-виховного процесу та корекційно-розвиткової роботи з інвалідами, їх дистанційного навчання, брак педагогічних працівників з відповідною фаховою підготовкою, бар’єрність у доступі до відповідних навчальних закладів та вільного пересування в них тощо.  На початок 2011/12 н.р. в області у вищих навчальних закладах  усіх рівнів акредитації здобувають освіту 630 осіб, що мають інвалідність.

Люди з обмеженими можливостями беруть активну участь у громадському житті. На Вінниччині діють міська організація соціального розвитку та становлення окремих категорій молоді «Паросток», міська громадська організація допомоги дітям-інвалідам з інтелектуальними вадами «Надія», обласна організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія». Мета цих об’єднань – спільне розв’язання проблем соціального, культурного, правового плану.

Міжнародний день інвалідів – це не свято, це лише мотив, щоб привернути увагу суспільства до цих людей. Варто лише постійно пам’ятати, що побудувати державу і зробити її заможньою і щасливою не можна, коли хоч комусь у ній буде самотньо і незатишно.

 

Заступник начальника                                                                          С.В. Рибалко
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області