Посівні площі та валовий збір урожаю сільськогосподарських культур у 2016р. (попередні дані) Печать
Прес-випуски 2017

Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє.

За попередніми даними господарствами Вінницької області під урожай 2016р. сільськогосподарські культури було посіяно на площі 1,6 млн.га, у т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – на 1,2 млн.га (75%), господарствами населення – на 0,4 млн.га (25%). Порівняно з 2015р. загальна посівна площа збільшилась на 1,6 тис.га.

В усіх категоріях господарств Вінниччини намолочено 5557,0 тис.тонн зерна (у вазі після доробки, включаючи кукурудзу), що більше на 47,5% проти минулого року, на площі 866,4 тис.га (у 2015 році 819,3 тис.га), в т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – 4642,1 тис.тонн (на 53,6% більше) на площі 701,6 тис.га ( у 2015 році – 655,8 тис.га), господарствами населення – 914,9 тис.тонн (на 22,5% більше) на площі 164,8 тис.га  (у 2015 році – 163,5  тис.га).

У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 64,1 ц зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу), що на 18,1 ц/га більше до аналогічного періоду минулого року, у т.ч. аграрними підприємствами – по 66,2 ц (більше на 20,1 ц/га), господарствами населення – по 55,5 ц (більше на 9,8 ц/га).

Соняшник на зерно в усіх категоріях господарств зібраний на площі 266,5 тис.га, що більше до минулого року на 42,5%, його валовий збір у вазі після доробки становить 818,9 тис.т (минулий рік – 503,6 тис.т), з урожайністю 30,7  ц з 1 га (26,9 ц з 1 га).

Цукрового буряка (фабричного) в усіх категоріях господарств накопано з площі 54,7 тис.га, що більше до минулого року на 5,8%, його валовий збір становить 2,6 млн.т (минулий рік – 2,1 млн.т), з урожайністю 482 ц з 1 га (398 ц з 1 га). Збільшення відбулось за рахунок сільськогосподарських підприємств, в яких  урожайність збільшилась  на 99 ц/га і склала 497 ц/га у 2016 році.

В усіх категоріях господарств накопано 1848,6 тис.т картоплі (у 2015 році – 1836,6 тис.т) при урожайності 171 ц з 1 га у 2016 році, що на рівні минулого року, вироблено овочів – 477,8 тис.т (у 2015 році – 460,4 тис.т) при урожайності 220 ц з 1 га (211 ц/га – у 2015 році).

За обсягом виробленої продукції (валових зборів) основних сільськогосподарських культур Вінницька область лідирує серед регіонів України. Так у загальному виробництві картоплі, цукрових буряків та  плодоягідної продукції Вінницька область станом на 1 грудня займає перше місце, а по виробництву зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) – друге, поступившись лише господарствам Полтавської області.

 

Перший заступник  начальника                                                                        С.В. Рибалко

 

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 61

Обновлено 01.02.2017 16:39