ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Експорт Вінниччини Печать
Прес-випуски 2018

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області зовнішньоторговельний оборот товарів за січень–серпень 2018р. склав 1204 млн.дол. США (збільшився проти січня–серпня 2017р. на 18%). Обсяги експорту товарів становили 840 млн.дол. США і збільшились на 11% порівняно з відповідним періодом минулого року. Частка Вінниччини у загальнодержавному обсязі експорту товарів склала майже 3%. Зовнішньоторговельні операції з товарами суб’єкти господарювання області здійснювали з партнерами із 125 країни світу, при чому експортувались товари до 111 країн.

В експорті товарів значна доля належить Індії (18% загальних обсягів експорту), Польщі (8%), Білорусі і Китаю (по 6%), Туреччині та Єгипту (по 5%).

Слід зазначити, що в експорті домінуюче місце займають поставки жирів та олії тваринного або рослинного походження (35% загального обсягу експорту області). У великих обсягах експортувались: олія соняшникова (366 тис.т на суму 272 млн.дол.) – в найбільшій кількості до Індії, Іспанії, Італії та Китаю; олія соєва (12 тис.т на суму 9 млн.дол.) – до Китаю, Польщі та Румунії; олія свиріпова, ріпакова та гірчична (6 тис.т на суму 5 млн.дол.) – до Китаю та Литви; маргарин, харчові суміші або продукти з тваринних і рослинних жирів (7 тис.т на суму 10 млн.дол.) – до  Азербайджану, Білорусі та Молдови.

На другому місці знаходяться поставки продуктів рослинного походження (23%). Це, в основному, зернові культури (858 тис.т на суму 150 млн.дол.) – найбільше експортовано до Єгипту, Індонезії, Італії, Саудівської Аравії, та Туреччини; насіння та плоди олійних рослин (62 тис.т на суму 25 млн.дол.) – до Єгипту, Ірану, Італії та Туреччини; продукція борошномельно-круп’яної промисловості (39 тис.т на суму 10 млн.дол.) – до Китаю, Молдови, Об’єднаних Арабських Еміратів та Палестини та їстівні плоди і горіхи (11 тис.т на суму 8 млн.дол.) – провідні імпортери Австрія та Білорусь.

Поставки готових харчових продуктів займають третє місце в експорті товарів (13%). В найбільшому обсязі експортуються залишки і відходи харчової промисловості (240 тис.т на суму 50 млн.дол.) – в значних кількостях до Білорусі, Польщі та Туреччини; цукор (66 тис.т на суму 22 млн.дол.) – до Туреччини, Узбекистану; продукти переробки овочів та плодів (10 тис.т на суму 16 млн.дол.) – в основному до Австрії та Білорусі; алкогольні та безалкогольні напої (10 тис.т на суму 9 млн.дол.) – найбільше до Казахстану, Латвії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Грузії; різні харчові продукти (2 тис.т на суму 5 млн.дол.) – найбільше до Молдови та готові продукти із зерна (2 тис.т на суму 3 млн.дол.) – головним споживачем цієї продукції є Сербія.

Четверте місце посідає деревина і вироби з деревини (9%), що експортується до Бельгії, Польщі, Румунії, Туреччини та Чехії.

Крім того, вагому частку в структурі експорту займають живі тварини; продукти тваринного походження (6%). В основному, це молоко і молочні продукти (19 тис.т на суму 22 млн.дол.), масло вершкове та інші жири, вироблені з молока, молочні пасти (3 тис.т на суму 14 млн.дол.), м’ясо великої рогатої худоби (2 тис.т на суму 6 млн.дол.), мед натуральний (1640 т на суму 3 млн.дол.) та сири всіх видів (470 т на суму 2 млн.дол.). Основні споживачі –  Бангладеш, Лівія, Литва, Молдова та Філіппіни.

 

Заступник начальника                                                                                                                                              В. Моісеєв

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 75

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області