ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Всеукраїнського Дня бібліотек Печать
Прес-випуски 2016

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області 30 вересня відзначається Всеукраїнський День бібліотек. Сьогодні бібліотеки удосконалюють свої послуги, опановують нові технології, дають можливість користувачам не тільки ознайомитись з духовною спадщиною нашої країни, але й одержати найповнішу інформацію з світового простору. На сьогоднішній день маємо послідовні динамічні зміни із зростання проінформованості населення, де провідна роль належить бібліотекам.

На Вінниччині протягом 2015 року бібліотечне обслуговування в області здійснювали 969 масових та універсальних бібліотек, з яких 934 (96%) – це бібліотеки системи Міністерства культури України, 1 (0,1%) – профспілкових організацій. У минулому році в розрахунку на 100 тис. мешканців області припадала 61 бібліотека. Переважна більшість бібліотечних установ 833 (або 86%) знаходиться у сільській місцевості – 106 бібліотек на 100 тис. осіб. На Вінниччині діють 3 обласні і 36 дитячих бібліотек. Крім того, в області працює 880 бібліотек навчальних закладів, серед них 814 (93%) бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів, 37 (4%) – професійно-технічних навчальних закладів, 29 (3%) – вищих навчальних закладів.

У подальшому сприянні та виконанні інформаційних та документальних функцій бібліотек значну роль відіграє бібліотечний фонд. Книгозбірні масових бібліотек області нараховують майже 16 млн. примірників, що складає 973 примірника в розрахунку на 100 осіб. Серед фондів бібліотек друковані видання складають понад 99%, з яких видання українською мовою становлять 52%, російською – 47%, решта – мовою компактно проживаючих національних меншин та іншими мовами.  У 2015 році зареєстровано 649,1 тис. читачів, яким протягом року було видано більше 13 млн. примірників книжок та журналів (у розрахунку на 1 читача – це 21 примірник).

Протягом останніх років дещо покращилось поповнення бібліотечних фондів новою літературою. Минулого року до книгозбірень надійшло 198 тис. документів, з них 58 тис. примірників на суму 2 млн.грн за рахунок бюджетних асигнувань.

Для ефективного доступу до інформації населення області бібліотеками передплачено 12 тис. примірників газет та журналів на суму понад 1 млн.грн.

Бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів області здійснюють 1629 бібліотечних працівників, які урізноманітнюють форми та зміст соціокультурної діяльності, спрямованої на популяризацію творчості письменників, визначення знаменних та пам’ятних дат, ювілеїв діячів культури, мистецтва, літераторів. Бібліотечні працівники постійно у пошуках нових форм роботи: звернення до відвідувачів бібліотек, оформлення тематичних полиць, книжкових стелажів, запрошення на масові заходи, видання бібліографічних покажчиків й бібліотечних газет, створення веб-сторінок та дослідження попиту на вітчизняну книжкову продукцію.

Важливе місце в стратегії розвитку бібліотек області займає питання впровадження сучасних інформаційних технологій, створення власних електронних ресурсів та забезпечення вільного доступу користувача до інформації будь-якого рівня за допомогою Інтернету.

Помітні зрушення є в покращенні матеріально-технічної бази бібліотек на Вінниччині. Протягом 2015 року в бібліотечних установах області проведено ремонтні роботи більш ніж на 15 млн.грн, також продовжується робота із заміни старого бібліотечного обладнання.

Незважаючи на складні умови, у яких функціонують бібліотеки, вони своєю соціально-зорієнтованою інформаційною діяльністю все більше завойовують до себе довіру, що дає їм право вважати себе істотною і важливою складовою соціально-культурного життя країни.

 

Перший заступник начальника                                                                            С.В. Рибалко

 

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 67

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області