ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Житлові умови населення Вінниччини у 2010 році Печать
Прес-випуски 2011

Житловий фонд  України є національним багатством, яке створювалося багатьма поколіннями людей. Концепція державної житлової політики  спрямована на розширення житлового будівництва, покращення  житлових умов населення  та збереження житлового фонду. Житлова реформа має ключове значення для загального успіху економічної реформи, сприяючи покращенню макроекономічних пропорцій, зменшенню інфляції, скороченню дефіциту державного бюджету, переходу до більш економічних форм сталого розвитку населених пунктів і вирішення житлової проблеми.

У 2010 році введено в експлуатацію 2,2 тис.квартир загальною площею 254,7 тис.кв.метрів, що на 21,5% більше, ніж у 2009 році. У сільській місцевості  введено в експлуатацію 97,3 тис.кв. метрів, у міських поселеннях – 157,4 тис.кв.метрів.

В той же час за минулий рік вибуло майже 10 тис.квартир житлового фонду загальною площею 582 тис.кв.метрів в основному  у зв’язку з ветхістю,  аварійністю та з переобладнанням житлових приміщень під нежилі. Найбільше вибуття спостерігалось на території Бершадського, Жмеринського, Крижопільського, Піщанського, Теплицького та Чечельницького районів.

Житловий фонд області станом на 1січня 2011 року складав майже  44 млн.кв. метрів загальної площі, з якого більше половини (63%) розташовано у сільській  місцевості, де проживає 829 тис. мешканців постійного населення.

На кожного жителя області сьогодні припадає 26,7 кв.м. загальної площі  (в міських  поселеннях – 20,0 кв. м, в сільській місцевості – 33,2 кв.м). Порівняно  з 2000 роком середній розмір площі на 1 жителя збільшився на 2,6 кв.м. в зв’язку зі збільшенням загального розміру житлового фонду та  зменшенням чисельності населення.

На початок 2011 року загальна кількість квартир в області становила 747 тисяч. Основну частку складають двокімнатні квартири (35,0%). Питома вага приватних квартир складає 95,0%, інші знаходяться у державному та комунальному фонді.

Площа гуртожитків у 2010 році становила 625 тис.кв.м. загальної площі, або 1,4% від усієї площі житлового фонду області.

Сума доходів від експлуатації житлового фонду  по області за минулий рік становила більше 86 млн.грн., а на утримання житлового фонду в минулому році витрачено 94 млн.грн., тобто коштів на утримання житлового фонду катастрофічно не вистачає. Тільки борг населення за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на 1 січня поточного року становив більше 19,0 млн.грн. Кожен п’ятий мешканець області має заборгованість в середньому 3 місяці.

Щороку, невеликими темпами, поліпшується благоустрій населених пунктів. Так, станом на початок 2011 року питома вага обладнаної загальної площі у житловому фонді складала: водопроводом – 30,5%, каналізацією – 29,4%, опаленням – 37,9%, газом – 82,2%.

Житлова проблема в країні була і залишається однією з найгостріших і найболючіших. Однак, можливість одержання житла із державного або з фонду житлово-будівельних кооперативів за останні роки зведено до мінімума, адже на 1 січня поточного року в області на обліку для одержання житла і поліпшення житлових умов перебувало майже 28,3 тис.сімей, поліпшили житлові умови протягом звітного періоду лише  243 сім’ї (1,0% від тих хто потребує). За останні двадцять років черга на поліпшення житлових умов скоротилася  вдвічі, а кількість сімей, що отримали житло – у 20 разів.

Частково вирішити житлові проблеми допомагає вторинний ринок житла, де є можливість зробити обмін квартир, будинків, придбати житло менш комфортабельне, зате дешевше.

Протягом минулого року у Вінницькій області посвідчено 5689 договорів куплі-продажу квартир та житлових будинків.

Середня вартість квартири по обласному центру у 2010 році в середньому складала: однокімнатної  – 236 тис.грн., двокімнатної – 304 тис.грн., трикімнатної – 360 тис.грн.

 

 

Заступник начальника                                                        С.В.Рибалко

Обновлено 25.05.2011 08:32
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області