ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Вінниччина у сфері послуг на зовнішньому ринку Печать
Прес-випуски 2011

Зовнішньоторговельний оборот послуг за січень–березень 2011р. становив 27572 тис.дол., при цьому обсяги експорту та імпорту послуг склали, відповідно, 9006 і 18566 тис.дол. Проти січня–березня 2010р., обсяги експорту збільшились на 13%, а імпорту майже у 4 рази.

На ринку зовнішньої торгівлі послугами домінуюче місце належить роялті та ліцензійним послугам (13748 тис.дол. або 50% від загальних обсягів зовнішньої торгівлі послугами). Так, суб’єкти господарювання області отримали послуги, пов’язані з ліцензійною діяльністю із Кіпру (13258 тис.дол.), Франції (230 тис.дол.) та Великої Британії (7 тис.дол.).

Послуги обробної промисловості посідають друге місце (3645 тис.дол. або 13% від загальних обсягів торгівлі послугами). Це, в основному, послуги у виробництві готового одягу та хутра (2988 тис.дол.), які надавались резидентам Австрії, Бельґії, Франції, Німеччини, Угорщини, Ірландії, Італії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Швеції та Великої Британії. Крім того, суб’єктам господарювання Російської Федерації були надані послуги у виробництві устаткування для автомобілів, послуги з капітального ремонту локомотивів, вагонів, контейнерів і послуги у виробництві ювелірних та інших прикрас; а резидентам Білорусі – послуги у виробництві сільськогосподарських машин. Імпорт послуг в обробній промисловості складається лише з послуг по ремонту механічного устаткування. Його обсяги становлять 428 тис.дол. і надавались вони резидентами Німеччини, Польщі та Швейцарії.

В трійку найбільших, за своїми обсягами, входять і комп’ютерні послуги (3597 тис.дол. або 13% загальнообласних обсягів). Основа експорту комп’ютерних послуг – це створення програмного забезпечення. Суб’єкти господарювання області надали їх резидентам Кіпру, Сент-Вінсенту і Ґренадін, Ізраїлю та Грузії на 3233 тис.дол. Крім того, резидентам Віргінських островів, Британських та Польщі були надані послуги з оброблення даних на 214 тис.дол. В імпорті комп’ютерних послуг головними партнерами є Польща і Австрія, які надали консультаційні послуги з питань інформатизації на 142 тис.дол.

Крім того, у значних обсягах іноземним резидентам надавались послуги у сфері освіти (1427 тис.дол.), транспортні послуги (529 тис.дол.) та послуги, пов’язані з охороною здоров’я і соціальною допомогою (317 тис.дол.).

В структурі імпорту вагомі обсяги належать послугам реклами та вивчення ринку (1977 тис.дол.), транспортним послугам (1578 тис.дол.), консультаційним послугам з питань комерційної діяльності та управління (130 тис.дол.) та послугам готелів і ресторанів (107 тис.дол.).

Аналіз регіональної структури зовнішньої торгівлі послуг показує, що найактивніше здійснювали експортні операції послугами підприємства міст Вінниці (79%), Хмільника (8%) і Козятина (2%) та Вінницького і Калинівського (по 5%) та Тульчинського (1%) районів, а імпорт – суб’єкти господарювання Немирівського (75%) і Калинівського (1%) районів та міста Вінниці (22%).

Заступник начальника                                                                                            С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області