ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Прес-випуски вересень 2010 року Печать
Прес-випуски 2010

30.09.2010

Продаж споживчих товарів вітчизняного виробництва
у торговій мережі Вінницької області
у січні-червні 2010 року

Насичення споживчого ринку області вітчизняними товарами в значній мірі залежить від подальшого розвитку сфери економіки, в першу чергу, сільського господарства та промисловості. В січні-червні поточного року, як свідчать статистичні дані, 77,5% (або 1816,1 тис.грн.) товарообороту роздрібної мережі області забезпечено товарами виробництва України. В порівняні з відповідним періодом минулого року частка товарів вітчизняних виробників, реалізованих через торгову мережу (без ресторанного господарства), дещо зменшилась - на 0,8%, в тому числі по непродовольчій групі зменшилась на 0,4%, а по продовольчій на стільки ж зросла (на 0,4%).
Дані обстеження ділової активності торговельних підприємств за ІІ кварталі 2010 року свідчать про зміцнення позиції вітчизняного товаровиробника. Опитувані підприємства сповістили про те, що незважаючи на дещо уповільнений темп, обсяги замовлень у постачальників на вітчизняні товари у наступному кварталі повинні знов збільшитись, тоді, як на імпортні товари в цілому очікується зменшення замовлень. Залучати до товарообігу все більше вітчизняних товарів мають наміри підприємства всіх форм господарювання.
Вітчизняні виробники розраховують на підтримку споживачів. І як наслідок такого взаємозв’язку, все більшого попиту набувають товари вітчизняного виробництва, як більш якісні та дешеві за ціною в порівнянні з імпортними. Так, з 28 регіонів області лише у трьох (м. Вінниця, м. Могилів-Подільський, Тиврівському районі) частка продажу товарів виробництва України становила 70,7-59,7%, тоді як у інших регіонах вона коливалась в межах 99,8-86,6%. Ці цифри свідчать про продовження позитивної тенденції зростання обсягів продажу вітчизняної продукції на ринок та збереження тенденції щодо скорочення обсягів продажу імпортної продукції.
В загальному обсязі роздрібного продажу продовольчих товарів традиційно переважає продукція вітчизняних виробників. За поточний період через торгову мережу підприємств області реалізовано продовольчих товарів виробництва України на суму 730,5 млн.грн., або 40,2% від загального продажу продовольчих товарів.
Продовольча продукція українських товаровиробників на 91,8% забезпечує продаж продуктів харчування через торгову мережу області. Питома вага імпортних продовольчих товарів була незначною і становила – 8,2%. Тому можна сказати, що конкурентна боротьба за споживача розгортається переважно між українськими виробниками.
Всі підприємства роздрібної торгівлі, що реалізують хлібобулочні вироби, цукор, яйця та яйцепродукти, м’ясо та птицю, картоплю мають в асортименті лише вітчизняну продукцію. Із загального обсягу продажу молока та молочної продукції, морозива, масла тваринного, олії, борошняних кондитерських виробів, борошна, круп, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів, горілки та горілчаних виробів українські товари склали понад 97,8 %.
Продаж вітчизняного шампанського, вина, сиру та бринзи, макаронних виробів, жирів тваринних харчових склали 97,8-93,4 % від загального продажу.
Найменшою була частка вітчизняних товарів в обсягах продажу цукрових кондитерських виробів (91,0%), риби та рибопродуктів (83,8%), кави (74,3%), чаю (69,9 %), плодів, ягід та винограду (40,5 %).
У порівнянні з торішніми показниками слід відмітити зростання частки продажу м'яса копченого, солоного та ковбасних виробів, молока та молочної продукції, морозива, круп і бобових, картоплі, горілки, вина, коньяку, пива виробництва України на 0,5-0,1 в.п.
Разом з тим, спостерігалось суттєве зменшення питомої ваги вітчизняних консервів фрукто-ягідних – на 10,0%, плодів, ягід, винограду, горіхів на – 8,9%, консервів овочевих – на 1,6%, жирів – на 1,3%.
За січень-червень п.р. через торгову мережу підприємств області реалізовано непродовольчих товарів виробництва України на 1085,6 млн.грн., або 70,2% віл загального продажу непродовольчих товарів. Серед непродовольчих товарів стовідсотковою забезпеченістю товарами вітчизняного виробництва характеризується продаж таких товарів, як ювелірні вироби. Досить високий цей показник був для мастильних матеріалів (97,9%), бензину моторного (97,3%), дизельного пального (96,8%).
Питома вага товарів виробництва України у продажу виробів паперових, включаючи шкільні та канцелярські, книг, газет, журналів друкованих та на електронних носіях, меблів, будівельних матеріалів коливались в межах 93,3-84,6 %.
Частка товарів іноземного виробництва залишається досить високою по групі товарів тривалого користування. Так, продані, електропилососи побутові, електропраски, велосипеди, магнітофони, фотоапарати цифрові, машини швейні, відеомагнітофони, кухонні комбайни, мікрохвильові печі, відеокамери, кондиціонери повітря побутові були тільки іноземного виробництва. Незначною була питома вага товарів виробництва України у складі автомобілів–15,1%, холодильників і морозильників – 3,4%, пральних машин–1,5%, комп’ютерів–1,0%.
В товарообороті таких груп як одяг та білизна з тканин, одяг із шкіри, хутра, головні убори, посуд та набори столові товари виробництва України становили майже половину. На третину товарами вітчизняного виробництва забезпечено продаж трикотажу верхнього і білизняного, панчішно-шкарпеткових виробів, засобів для миття, чищення та догляду, приладів електропобутових.
Вищенаведені статистичні дані свідчать про те, що товари виробництва України, займають помітне місце на споживчому ринку області.
Ринкові умови спонукають вітчизняних товаровиробників до активізації діяльності, насичення та різноманіття товарів, що представлені відомими підприємствами-виробниками в торговій мережі області. Використання дійових методів конкуренції, таких як забезпечення фірмового асортименту, випуску високоякісної продукції, використання рекламної інформації – орієнтують і формують попит споживача в умовах досить широкої пропозиції товарів народного споживання. Направляємо для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язково.

Заступник начальника С.В.Рибалко

29.09.2010

До Всесвітнього дня учителів

Традиційно в нашій країні в першу неділю жовтня святкується день учителя.
В Україні згідно із законодавством повна загальна середня освіта є обов’язковою. На початок 2010/2011 навчального року в області розпочав роботу 971 денний загальноосвітний навчальний заклад освіти, в яких навчались більше 159 тис. учнів. Проте, в останні роки мережа шкіл невпинно скорочується. Внаслідок змін у демографічній ситуації області порівняно з 1990р. відчутно зменшилась і чисельність учнів – на 81 тис., або 34%. При цьому тільки за останній рік учнів стало менше майже на 9 тис., або на 5%.
Забезпечують навчальний процес майже 22 тис. учителів. Зменшення кількості шкіл та учнів поряд з іншими факторами відповідним чином вплинуло на чисельність викладацького корпусу. Так, у 2010 році чисельність учителів залишилась майже на рівні 1990р., але порівняно з 1995р. скоротилася на 3 тис. (12%). На кожного вчителя зараз припадає в середньому 7 учнів, а у недержавних закладах – по 4 учня. Суттєво відрізняється також завантаженість учителів міських та сільських шкіл – відповідно 10 та 6 учнів на одного вчителя.
Слід відзначити зростання мережі закладів нового типу. Так, за останні роки в області відкрилися 4 нових навчально–виховних комплекси, їх загальна кількість становить тепер 85. В області працює 3 гімназії та 3 ліцея.
Для громадян, які не мають можливості навчатися вдень продовжують функціонувати дві вечірніх (змінних) школи та класи для навчання працюючої молоді при денних школах. Кількість учнів зазначених закладів становить 1,2 тис. осіб.
У 2010 році 22 тис. підлітків отримали базову освіту, повну загальну середню освіту отримало майже 12 тис. осіб, що відповідно на 15% та 18% менше, ніж 10 років тому.
Як і в попередні роки, гостро відчувається перевантаженість денних шкіл, у дві зміни зараз працює кожна двадцять третя з них. Кількість учнів, які займаються у другу зміну становить 7,5 тис. або кожний двадцять перший учень. В той же час в міських поселеннях у дві зміни працює кожна п’ята школа, а в другу зміну займається кожний одинадцятий учень.
В умовах розвитку в Україні ринкових відносин, структурної перебудови економіки, формування ринку праці актуальною стала проблема підготовки освіченої, гармонійно розвиненої особистості, здатної до постійного оновлення наукових знань та практичних навичок, професійної мобільності, швидкої адаптації.
На початок 2009/2010 навчального року у 22 вищих навчальних закладах області всіх рівнів акредитації навчалося 51,5 тис. студентів, що на 7,5% менше, ніж у попередньому навчальному році. Денній формі навчання віддали перевагу 36,5 тис. студентів, при цьому у ВНЗ I-II рівнів акредитації цей показник становить 82,3%, а у закладах III-IV рівнів – всього 65,3%, інші 29,2% поєднують навчання з роботою.
У вузах різних рівнів акредитації навчалося 1402 студенти з числа іноземних громадян. Введення зовнішнього тестування значною мірою зумовило тенденцію поступового збільшення конкурсу до вищих навчальних закладів. Так, якщо у 1990р. на кожне місце претендувало в середньому 2 абітурієнта, у 2006 – 1,5, то у 2009 р. – вже 2,4.
Серед навчальних закладів найбільшою популярністю користуються медичний та педагогічний університети, медичний, транспортний, технічний та гуманітарно-педагогічний коледжі, де на одне місце претендувало по 1,5–2,4 абітурієнта.
Протягом року вузами різного рівня було випущено майже 12,6 тис. осіб, серед них 730 магістрів, 5 тис. спеціалістів, 934 бакалаври, 5,9 тис. молодших спеціалістів. У порівнянні з минулим навчальним роком чисельність випущених магістрів виросла на 6,3% (на 43 особи), бакалаврів – на 38,2 % (на 258 осіб).
У вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації працює 4,7 тис. викладачів, з них 2,1 тис. педагогічних працівників та 2,6 тис. – науково педагогічних. Cеред них 260 докторів наук та 1424 кандидати наук. Із загального числа викладачів мають вчене звання професора – 215 і доцента – 850 осіб. В порівнянні з 2008/2009 навчальним роком чисельність кандидатів наук збільшилась на 39 осіб або на 2,8%.


Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

28.09.2010

Зовнішня торгівля області текстильними виробами

Зовнішньоторговельний оборот текстильними виробами в січні-липні 2010 року склав 40 млн.дол.
Враховуючи те, що суб’єкти господарювання області на протязі багатьох років здійснюють операції з давальницькою сировиною за схемою “імпорт давальницької сировини – експорт готової продукції, що виготовлена з неї”, слід відмітити, що в обсягах експортних поставок текстильних виробів 98% належить продукції, що виготовлена з давальницької сировини, а в обсягах імпортних надходжень 82% займає давальницька сировина.
Виготовлення текстильних виробів із давальницької сировини дає можливість забезпечити робочими місцями та заробітною платою значну частину працівників і свідчить про надійність та стабільність зовнішньоекономічних зв’язків багатьох товаровиробників Вінниччини.
За 7 місяців поточного року в область надійшло текстилю та текстильних виробів на 18 млн.дол., з них як давальницька сировина – на 15 млн.дол. Надходження здійснювались із 35 країн світу. Найбільші обсяги надходжень були здійснені з таких країн, як Італія (7 млн.дол.), Німеччина (4 млн.дол.), Китай (більше 1 млн.дол.) та Російська Федерація (722 тис.дол.).
Так, тканини із вовни постачали, в основному, резиденти Італії; бавовняні тканини та тканини з синтетичних комплексних ниток – резиденти із Німеччини; тканини із штучних комплексних ниток – резиденти із Італії, Німеччини та Японії; тканини із синтетичних штапельних волокон – резиденти Російської Федерації, Індонезії, Німеччини, Італії та Портуґалії.
Експорт текстилю та виробів з текстилю склав 22 млн.дол. При цьому, експорт готової продукції, що виготовлена з давальницької сировини, становить 21 млн.дол. Це, в основному, одяг текстильний. Найголовнішим споживачем даної продукції є Німеччина (18 млн.дол.). Крім того, експорт одягу текстильного здійснювався до Франції, Бельґії, Італії, Литви, Нідерландів, Польщі, Сполученого Королівства, Угорщини, Швейцарії, Швеції, Гонконґу, Канади, Мексики та Сполучених Штатів Америки. Так за межі України експортовано 362 тис.шт. костюмів для жінок та чоловіків, 158 тис.шт. пальт та курток для жінок і чоловіків, 424 тис.шт. блуз для жінок та 37 тис.шт. сорочок для чоловіків.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

27.09.2010

1 ЖОВТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

Перший день жовтня не зовсім звичайний – весь світ відзначає День захисту людей похилого віку. Ми старіємо. Через 50 років майже 2 млрд. мешканців нашої планети будуть старше 60 років.
Для того, щоб привернути увагу до цієї стійкої тенденції та її соціальним та економічним наслідкам, сорок п’ята Генеральна Асамблея ООН в резолюції від 14 грудня 1990 року проголосила 1 жовтня Міжнародним днем людей похилого віку.
А з якого віку починається старість? Остання таблиця, в якій наводиться класифікація вікових груп, виглядає так: люди молоді – до 44 років; люди середнього віку – до 59 років; старіючі громадяни – до 74; “молоді” довгожителі – до 89; “старі” довгожителі – більше 90 років.
Старіння населення в Україні має дещо деформований характер, що пов’язано з падінням народжуваності і має негативний вплив на майбутнє суспільства. За даними переписів населення, Україна вже в 1959р. була на порозі демографічної старості, оскільки 10,5% загальної чисельності населення складали особи старше 60 років, у 1970 році цей показник збільшився до 13,9%, що вказує на демографічну старість, а майже через двадцять років став дуже високим: у 1989р. – 18,0%, у 2001р. – 21,4%, на 1 січня 2010р. – 24,5%. В області ситуація так саме складна: якщо у 1989р. частка населення віком 60 і старші складала 22,5%, то у 2001р. – 23,9 %, а на 1 січня 2010р. – 26,3%.
Станом на 1 січня 2010 року у Вінницькій області кількість постійного населення у віці, старшому за працездатний, становила більш ніж 431 тис. осіб (26% до загальної кількості населення).
Постаріння населення призводить до зростання економічного навантаження на працездатних, особливо у сільській місцевості. На кожну 1000 населення у 2009 році в нашій області припадало по 319 пенсіонерів (у 1995р. – 321, в 2000р. – 326).
На Вінниччині станом на 1 січня 2010 року кількість пенсіонерів, які одержують пенсію в органах Пенсійного фонду, складала майже 504 тис. осіб, у тому числі: за віком – 405 тис., за інвалідністю – 61 тис., за вислугу років – 7 тис. осіб, отримують соціальні пенсії – 7 тис. пенсіонерів. У сільській місцевості на початок року проживало 287 тис. пенсіонерів (або 57% із кількості тих, які перебували на обліку в органах Пенсійного фонду).
Якщо оцінювати здоров’я цієї категорії громадян за “шкалою” Всесвітньої організації охорони здоров’я (що визначає його повну душевну, фізичну і соціальну рівновагу), то жодного немолодого українця назвати здоровим не можна. Більше того, в середньому, на кожного з них припадає по 4–5 одночасних хронічних захворювань. Протягом 2009 року лікувальними закладами Вінницької області було зареєстровано більше 1,3 млн. захворювань усього серед пенсіонерів (з них: чоловіки – 60 років та старші, жінки 55 років і старші), що становить 45% від загальної кількості зареєстрованих захворювань серед дорослих. На кінець 2009р. під диспансерним наглядом перебувало 838 тис. осіб похилого віку.
Законодавством України встановлюється необхідний рівень гарантій і прав громадян похилого віку в усіх сферах життя суспільства. Середній розмір призначеної місячної пенсії для пенсіонерів, які перебувають на обліку в Пенсійному фонді у Вінницькій області, з урахуванням компенсаційних виплат і цільових допомог, передбачених чинним законодавством на початок цього року становив 852,64 грн., у тому числі: за віком – 874,15 грн., за інвалідністю – 806,09 грн., за вислугу років – 949,30 грн. Пенсії у загальній сумі нижче прожиткового мінімуму на 01.01.2010р. отримують 1% пенсіонерів області (середній розмір пенсії – 365,07 грн.); у розмірі прожиткового мінімуму – 0,2% (573,01 грн.); вище прожиткового мінімуму – 98% (859,83 грн.); середній розмір соціальної пенсії становив 623,97 грн.
Протягом останнього року цільову грошову допомогу було призначено більш ніж 21 тис. непрацездатних громадян з мінімальними доходами, з числа яких 1,4 тис. осіб – це самотні пенсіонери (середній розмір допомоги становив 62,76 грн.).
Особливої уваги та постійного соціального обслуговування і допомоги потребують одинокі непрацездатні громадяни та інваліди. Для цієї категорії населення у Вінницькій області діють 36 територіальних центрів соціального обслуговування, 36 відділень соціальної допомоги вдома, в яких у 2009 році обслужено більше 24 тис. осіб. На Вінниччині діє 7 будинків-інтернатів для громадян похилого віку на 1576 місць, де на повному державному утриманні на кінець минулого року перебувало 1458 підопічних.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

27.09.2010

До Всеукраїнського дня бібліотек

Бібліотечне обслуговування в області здійснювали 1023 масових та універсальних бібліотек, з яких 968 (95%) – це бібліотеки системи Міністерства культури і туризму України, 10 (1%) – профспілкових організацій. У 2009 році у розрахунку на 100 тис. мешканців області припадало 62 бібліотеки. Переважна більшість бібліотечних установ (858 або 84%) знаходиться у сільській місцевості – 103 бібліотеки на 100 тис. осіб. На Вінниччині діють 3 обласні, 40 – дитячих і 2 бібліотеки –для юнацтва. Крім того, в області працює 970 бібліотек навчальних закладів, серед них 906 (93%) бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів, 36 (4%) – професійно-технічних навчальних закладів, 28 (3%) – вищих навчальних закладів. В зв’язку із зменшенням кількості населення та з метою оптимізації мережі бібліотечних установ припинили свою діяльність 25 бібіліотек.
У подальшому сприянні та виконанні інформаційних та документальних функцій бібліотек значну роль відіграє бібліотечний фонд. Книгозбірні масових бібліотек області нараховують 17,3 млн. примірників. Проте, протягом останніх років рівень забезпечення населення книжковою продукцією скоротився. Так, з розрахунку на 100 жителів кількість книг масових бібліотек зменшилась з 1086 в 1995р. до 1046 примірників у минулому році. В результаті недостатнього комплектування, інтенсивного зношення в цілому відбулося зменшення кількості фонду, яке у порівнянні з минулим роком зменшилось на 410 тис. примірників.
Серед фондів бібліотек друковані видання складають 99%, з яких видання українською мовою складають 50,6%, російською – 48,8%, решта – мовою компактно проживаючих національних меншин. У 2009 році зареєстровано 711,3 тис. читачів, яким протягом року було видано 14,2 млн. прим. книжок та журналів (у розрахунку на 1 читача – це 20 прим.).
Протягом 2009р. дещо покращилось поповнення бібліотечних фондів новою літературою. Минулого року до книгозбірень надійшло 210,5 тис. документів, з них 23,5 тис. прим. на суму 1,1 млн.грн. за рахунок бюджетних асигнувань. Середньообласний показник надходження нових книг на одну бібліотеку (без урахування обласних) становить 108 примірників. В рамках реалізації державної програми функціонування української мови управлінням культури і туризму облдержадміністрації передано бібліотекам області майже 25 тис. прим. книг, у тому числі близько 15 тис. – до сільських бібліотек.
Дещо краща ситуація із забезпеченням бібліотек Вінниччини передплатними виданнями. Всього в області бібліотеками передплачено 13,2 тис. примірників газет та журналів на суму 981,0 тис.грн.
Бібліотечно-інформаційне обслуговування користувачів області здійснюють 1538 бібліотечних працівників, з яких 1028 – фахівців бібліотечної справи, які урізноманітнюють форми та зміст соціокультурної діяльності, спрямованої на розкриття історичної правди про Голодомор, популяризацію творчості письменників, визначення знаменних та пам’ятних дат, ювілеїв діячів культури, мистецтва, літераторів. Бібліотечні працівники постійно у пошуках нових форм роботи: звернення до відвідувачів бібліотек, оформлення тематичних полиць, книжкових стелажів, запрошення на масові заходи, видання бібліографічних покажчиків й бібліотечних газет. На особливу увагу заслуговує видання ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва краєзнавчого довідника «Вінниччина туристична» та 1-го випуску альманаху «Подільський книжник».
У 2009 році було зроблено значні кроки в плані впровадження новітніх технологій у бібліотечну справу та реалізації інвестиційних проектів. Так, Барська районна бібліотека отримала комплект комп’ютерної та мультимедійної техніки на суму 28 тис.грн., Хмільницька центральна бібліотека стала переможцем конкурсу «Інтернет для читачів публічних бібліотек» від Посольства США в Україні, а на базі Баланівської сільської бібліотеки Бершадського району створено інформаційний центр, для роботи якого закуплено 5 комп’ютерів. Обласні та 27 районних книгозбірень мають комп’ютерну техніку. Всього у бібліотеках області нараховується 258 комп’ютерів, до мережі Інтернет підключено 24 центральні районні бібліотеки.
Помітні зрушення є в покращенні матеріально-технічної бази бібліотек на Вінниччині. Проте у минулому році кожна п’ята бібліотека потребувала капітального ремонту, а 2 бібліотеки знаходилися в аварійному стані. У 2009р. за рахунок місцевих бюджетів та спонсорської допомоги проведено капітальні ремонти приміщень бібліотек-філій Вінницької міської централізованої бібліотечної системи, книгозбірень сіл Вінницького й Літинського районів, майже в усіх бібліотеках області здійснені косметичні ремонти.
Незважаючи на складні умови, у яких функціонують бібліотеки, вони своєю соціально-зорієнтованою інформаційною діяльністю все більше завойовують до себе довіру, що дає їм право вважати себе істотною і важливою складовою соціально-культурного життя країни.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

23.09.2010

Робота підприємств машинобудування у Вінницькій області

За підсумками 2009 року машинобудівний комплекс області посідає третє місце в загальному обсязі реалізованої промислової продукції, його питома вага складає 5,4%.
В структурі машинобудування області 79,4% обсягу припадає на виробництво машин та устаткування, 13,4% – на виробництво електричного, електронного та оптичного устаткування та 7,2% – на виробництво транспортних засобів та устаткування.
Випуском продукції машинобудування в області зайняті понад 15% підприємств, які звітують щомісячно. Серед них підприємства верстатобудівної, інструментальної, приладобудівної, автомобільної промисловості, підприємства, що випускають обладнання для сільського, будівельного та комунального господарства, для легкої та харчової промисловості.
Найбільш вагомий внесок у роботу машинобудівної галузі області вносять: ВАТ по виробництву доїльного обладнання “Брацлав” (17%), ВАТ “Маяк” (12%), ЗАТ “Калинівський машинобудівний завод” (10%), ВАТ “Барський машинобудівний завод” (9%), ЗАТ “Вінницький агрегатний завод” (6%), Жмеринський ТОВ “Експрес” (4%), ВАТ “Могилів-Подільський машинобудівний завод” (3%).
Аналіз підсумків роботи машинобудівних підприємств області за 2009 рік свідчить про суттєвий вплив кризових явищ на цей вид економічної діяльності. Так, на кінець 2009 року темп росту у виробництві продукції машинобудування не досяг рівня попереднього року на 34,7%. В той же час, у поточному році протягом восьми місяців в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року зафіксовано зростання обсягів виробництва продукції на підприємствах машинобудування майже на третину.
За січень-серпень 2010 року спостерігалось збільшення виробництва насосів для паливно-мастильних матеріалів більш ніж наполовину, двигунів та силових установок гідравлічних та пневматичних лінійної дії – на 47,8%, насосів об’ємних ротаційних – на 8,8%.
У виробництві сільськогосподарської техніки в 5 разів збільшився випуск машин для внесення добрив. Проте, виробництво розпушувачів та культиваторів зменшилось наполовину, борін дискових – на 1,1%.
В порівнянні з відповідним періодом минулого року в 2 рази збільшився випуск приладів для опалення приміщень та обігрівання грунту.
У виробництві електричних машин і апаратури зросли обсяги випуску апаратури електричної низьковольтної майже в два рази. В той же час, зменшилось виробництво приладів електричних охоронної та пожежної сигналізації на чверть.
На підприємствах з виробництва контрольно-вимірювальної апаратури збільшився випуск приладів для вимірювання фізичних та хімічних величин на 30,3%, газомірів – на 26,0%.

Заступник начальника С.В. Рибалко

21.09.2010

До дня туризму

Туризм, як вид економічної діяльності, посідає особливе місце в житті Вінниччини. Область має значні об’єктивні передумови входження до найбільш розвинутих туристичних регіонів країни. Маючи вигідне геополітичне розташування, вона володіє значним рекреаційним потенціалом: сприятливими кліматичними умовами, культурною спадщиною.
На Вінниччині ліцензію на право здійснення туристичної діяльності отримали 115 суб’єктів, з них надавали туристичні послуги – 66, що складає 57%.
Найбільш характерним для Вінницької області є внутрішній туризм. У I півріччі 2010 року використали свій вільний час для подорожей 9,5 тис. наших співвітчизників, які були охоплені внутрішнім туризмом (це складає 55% від загальної кількості).
Слід відмітити, що майже 38% туристів були обслуговані ЗАТ “Вінницятурист”.
Кількість туристів, які виїжджали за кордон склала 6,8 тис. осіб або в 1,4 рази більше, ніж у минулому році.
Для більшості (68%) усіх категорій туристів основною метою подорожей залишається проведення дозвілля та відпочинку, чверть осіб здійснювали поїздки із службовою, діловою ціллю, з метою бізнесу або навчання. Спеціалізованим туризмом (релігійні поїздки, мисливство, рибальство) займались 3% громадян.
Протягом I півріччя 2010 року послугами туристичних організацій області скористалися майже 0,9 тис. іноземних громадян, тоді як 6,8 тис. наших співвітчизників виїжджали за кордон.
За віковим складом четверту частину туристів складають діти, підлітки і молоді люди до 28 років.
Кількість екскурсантів, які за допомогою туристичних організацій області здійснили екскурсії склала в січні–червні 2010 року майже 17 тис. осіб, що в 2,4 рази більше, ніж за відповідний період 2009 року.
Середньооблікова кількість працівників туристичної галузі всіх форм власності складає 276 осіб.
Обсяг туристичних послуг, наданих туристичними організаціями в I півріччі 2010 року склав 9,4 млн. гривень. До бюджету області надійшло 0,8 млн. гривень.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

17.09.2010

Будівельна діяльність підприємств областіза січень–серпень 2010 року

У січні–серпні 2010р. підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 455,0 млн.грн., що у порівнянних цінах становить 94,3% до обсягів будівництва у січні–серпні попереднього року.
У загальнодержавному обсязі будівельних робіт за січень–серпень 2010р. Вінниччина посіла 14 місце серед регіонів України.
За видами будівельної діяльності переважна (89,9%) частка обсягів будівництва припадає на підприємства, що займаються будівництвом будівель та споруд. Обсяги робіт таких підприємств проти січня–серпня попереднього року зменшились на 4,4%.
За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 65,3% від загального обсягу, решта – з капітального та поточного ремонтів (30,8% та 3,9% відповідно).
Будівельні підприємства м.Вінниці, якими виконано 85,5% загальнообласного обсягу робіт, наростили їх проти січня–серпня попереднього року на 2,6%.
Скоротили обсяги будівництва проти відповідного періоду попереднього року підприємства міст Хмільника, Ладижина, Жмеринки, Козятина, Могилів–Подільського та 17 районів області.
Зросли обсяги будівництва у м.Вінниці, Жмеринському, Хмільницькому, Тиврівському, Крижопільському, Томашпільському, Піщанському, Гайсинському районах.

Направляємо для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника                                   С.В. Рибалко

14.09.2010

Стан тваринництва області за січень-серпень 2010 року

Станом на 1 вересня 2010 року в усіх категоріях господарств областi нараховувалось великої рогатої худоби – 387 тис.голів, у тому числі корів – 185 тис.голів, свиней – 454 тис.голів, овець та кіз – 50 тис.голів, птиці – 12 млн.голів. В порівнянні з попереднім роком збільшилась чисельність поголів'я ВРХ – на 3%, свиней – на 18%, овець та кіз – на 5%, птиці 9%, проте зменшилося поголів'я корів на 1%.
За січень-серпень 2010р. в областi реалiзовано худоби та птицi на забiй в живій вазі 57 тис.тонн, що більше попереднього року на 4%, вироблено 571 млн.штук яєць (15%), 578 тис.тонн молока, що менше – на 1%.
У сільськогосподарських підприємствах всіх форм господарювання порівняно з 1 вересня 2009р. відмічається збільшення поголів’я свиней на 14%, овець та кіз – на 1%, птиці – на 16%. Проте, зменшилась чисельність великої рогатої худоби на 5%, в т.ч. корів – на 1%.
За січень-серпень 2010р. сільськогосподарськими підприємствами в порівнянні з попереднім роком збільшено виробництво м'яса (реалiзація худоби та птицi на забiй в живій вазі) на 2% і становить 23 тис.тонн, яєць – на 27% і становить 180 млн. штук, а виробництво молока зменшилось на 1% і становить 98 тис.тонн.
У сільськогосподарських підприємствах порівняно з попереднім роком зросла продуктивність худоби. Так, середній надій молока від однієї корови збільшився на 4 кілограма або на 0,1% і становив 2888 кг. Найвищий надій молока досягнуто в сільгосппідприємствах Крижопільського (4082 кг), Ямпільського (3945 кг), Чернівецького (3943 кг), Томашпільського (3920 кг) районів. Середня несучість 1 курки-несучки збільшилась на 11 яєць (на 6 %) і становила 199 яєць.
У господарствах населення за січень-серпень 2010р. проти минулого року зросли реалiзація худоби та птицi на забiй в живій вазі – на 4% та виробництво яєць – на 10%, проте знизилось виробництво молока – на 1%.
Чисельність поголів'я худоби та птиці, що утримується в господарствах населення, проти 1 вересня 2009р. збільшилась: великої рогатої худоби – на 7%, свиней – на 19%, овець та кіз – на 6%, птиці – на 8%, проте зменшилась чисельність поголів'я корів на 1 %.

Заступник начальника С.В.Рибалко

14.09.2010

До Дня винахідника і раціоналізатора

У 2009р. у Вінницькій області новаторську діяльність здійснювало 25 організацій (юридичних осіб).
Ними до Державного департаменту інтелектуальної власності подано 300 заявок на винаходи, корисні моделі, промислові зразки (об`єкти промислової власності – ОПВ). В розрізі видів економічної діяльності (ВЕД) найбільше заяв подали освітні установи – 90%, підприємства за ВЕД “операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям” – 9% загальної кількості.
Зберігається тенденція до зменшення кількості поданих до вітчизняного патентного відомства заявок на видачу охоронних документів.
В цілому по Україні кількість заявок на видачу охоронних документів становила майже 8 тис., що на 7% менше порівняно з попереднім роком.
Кількість заявок на винаходи, поданих у 2009р. до Державного департаменту інтелектуальної власності України у Вінницькій області, порівняно з 2008р. зменшилась на третину, і становила 33. На 7% скоротилась кількість заявок на корисні моделі і становила 266 одиниць. У 2009р. до вітчизняного патентного відомства подана лише 1 заявка на промислові зразки, проти 11 у 2008 році.
Кількість отриманих охоронних документів на винаходи, корисні моделі та промислові зразки порівняно з 2008р. зменшилась на 5%, 9% та 33% відповідно, і становила 37, 290 і 4 одиниці.
Слід зазначити, що у 2009р. кількість використаних у виробництві корисних моделей зросла на 3%. В той же час використання винаходів, промислових зразків та раціоналізаторських пропозицій зменшилось на 8%, 6% та 41%, і становило 281, 33 та 57 одиниць відповідно.
В розрізі видів економічної діяльності левова частка всіх об’єктів права інтелектуальної власності (за даними юридичних осіб) впроваджувалась в установах освіти: 94% винаходів, 83% корисних моделей, 60% раціоналізаторських пропозицій. Промислові зразки 100% використовувались на підприємствах переробної промисловості.
Слід зазначити, що по використанню винаходів Вінницька область посідає четверте місце серед регіонів України. На підприємствах Вінниччини використовується 13% загальної кількості використаних у виробництві винаходів по Україні. По використанню корисних моделей у виробничому процесі ( 11% загальної кількості) Вінницька область займає третю позицію по Україні .
Чисельність творців (винахідників, авторів промислових зразків, раціоналізаторських пропозицій) порівняно з 2008р. зменшилась майже на 20% і становила 657 осіб. З них чисельність авторів раціоналізаторських пропозицій (97 осіб) зменшилась більш, ніж на половину (56%), чисельність винахідників, авторів промислових зразків – на 13% і становить 560 осіб, з яких 82% мають повну вищу освіту та 18% початкову, або базову вищу освіту.
Більше третини (40%) новаторів – молоді творці (до 30 років), віком від 31 до 40 років – майже чверть загальної чисельності винахідників і авторів промислових зразків, віком від 41 до 55 років – 24%; 14% – пенсійного віку. Більше третини (35%) всіх винахідників за статтю – жінки.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

13.09.2010

Криміногенна ситуація

За повідомленням органів внутрішніх справ протягом січня–серпня 2010р. в області зареєстровано 8,8 тис. злочинів, що на 19% більше, ніж у січні–серпні 2009р.
Із загального числа зафіксованих кримінальних проявів третю частину складають тяжкі та особливо тяжкі злочини.
У загальній кількості злочинів 51% склали злочини проти власності, 15% – злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення, 7% – злочини у сфері службової діяльності, 5% – злочини проти громадського порядку та моральності, 4% – злочини проти життя та здоров’я особи, 4% – злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, по 3% – злочини у сфері господарської діяльності, а також злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, також 3% – злочини проти громадської безпеки та 2% – злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.
Протягом восьми місяців 2010р. скоєно 40 умисних вбивств та замахів на вбивство (що на 3% більше проти відповідного періоду минулого року), 47 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 17 зґвалтувань і замахів на зґвалтування (відповідно на 31% та 15% менше, ніж у січні–серпні 2009р.).
Кількість крадіжок (3515 випадків) порівняно із січнем–серпнем 2009р. збільшилась у 2 рази, проте кількість грабежів (287) та розбоїв (40) зменшилась відповідно на 17% та 32%. Кількість випадків шахрайства (423) порівняно із відповідним періодом минулого року збільшилась майже у півтора рази, хабарництва (100 злочинів) – майже вдвічі.
Органами внутрішніх справ за січень–серпень 2010р. виявлено 10 організованих груп та злочинних організацій, що скоїли 55 злочинів, усі вони – тяжкі та особливо тяжкі. По одній злочинній групі діяло у Вінницькому, Крижопільському, Літинському, Липовецькому, Могилів-Подільському, Піщанському, Теплицькому, Хмільницькому районах та 2 – у м.Вінниці.
Кількість потерпілих від злочинів за січень–серпень 2010р. становила 5340 осіб (на 33% більше, ніж у січні–серпні 2009р.), з числа яких 1781 особа – це жінки, 712 – пенсіонерів, 221 особа – неповнолітні та 69 осіб – діти до 14 років. Найбільше потерпілих від крадіжок – 3249 осіб (61%) та шахрайств – 350 осіб (7%). Кожна третя особа серед потерпілих від даних видів злочинів – жінка (1318 осіб). У дорожньо-транспортних пригодах на території області постраждало 147 осіб, з яких 22% – загинуло. Всього в результаті злочинних діянь загинуло 97 осіб, з числа яких 10% – внаслідок нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, 38% було вбито.
Із загального числа причетних до злочинів осіб (5,5 тис.), встановлених органами внутрішніх справ, 31% раніше вже ставали на злочинний шлях, з яких кожний третій має незняту або непогашену судимість, 18% вчинили злочин у групі, 15% знаходились у стані алкогольного сп’яніння. З числа виявлених осіб 17% – жінки, 6% – неповнолітні. Питома вага працездатних осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, які на момент вчинення злочину не працювали і не навчались, становила 54%.

Заступник начальника С.В. Рибалко

10.09.2010

Фінансові результати діяльності підприємств області
за січень-липень 2010 року

Фінансовим результатом від звичайної діяльності до оподаткування за січень-липень 2010р. підприємств області (без врахування банків, малих підприємств, підприємств сільськогосподарського виробництва та установ, що утримуються за рахунок бюджету) став прибуток на суму 68,5 млн.грн. Прибуток одержали 55,5% підприємств на суму 542,8 млн.грн. та 44,5% виявились збитковими на 474,3 млн.грн. В порівнянні з відповідним періодом минулого року частка прибуткових підприємств зросла на 2,5 в.п., сума отриманого ними прибутку збільшилась на 36,8%, водночас, на чверть зросла сума збитків, отриманих збитковими підприємствами.
За підсумками діяльності січня-липня 2010р. сальдований прибуток отримали промислові підприємства (121,9 млн.грн.), фінансової діяльності (22,8 млн.грн.), освіти (0,2 млн.грн.), охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (2,1 млн.грн.), підприємства решти видів економічної діяльності отримали негативний фінансовий результат. Зокрема, за вказаний період отримано збиток від звичайної діяльності до оподаткування в будівництві (34,8 млн.грн.), підприємствах торгівлі, з ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку, (13,1 млн.грн.), транспорту та зв’язку (25,7 млн.грн.), з надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльності у сфері культури та спорту (3,2 мільйонів гривень).
Найбільше збиткових підприємств в будівництві (64,2%), серед підприємств транспорту та зв’язку (58,2%), з надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльності у сфері культури та спорту (56,8%), промисловості (46,4 відсотку).
Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника О.В. Шевченко

10.09.2010

Хід збирання урожаю сільськогосподарських культур

Станом на 1 вересня 2010 року всіма категоріями господарств області намолочено 1974,2 тис.т зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), в т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – 1743,0 тис.т, господарствами населення – 231,2 тис.т.
Порівняно з відповідною датою 2009р. спостерігається зниження врожайності зернових та зернобобових культур (без кукурудзи): у середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 30,5 ц зерна (на 4,4 ц менше, ніж торік), у т.ч. аграрними підприємствами – по 31,2 ц (на 4,7 ц менше), господарствами населення – по 26,1 ц (на 1,5 ц менше).
Перевищення обсягів виробництва зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) проти 1 вересня 2009р. зафіксовано у сільгосппідприємствах 7 районів області. Найбільші намолоти зерна одержано товаровиробниками Гайсинського та Крижопільського (по 949,7–950,8 тис.т), Бершадського (881,4 тис.т) районів.
Суттєво меншим порівняно з початком вересня 2009р. було виробництво зернових культур у Козятинському (на 40%), Калинівському, Погребищенському та Хмільницькому районах (на 33–39%).
Ріпак (озимий і ярий) зібрано на площі 44 тис.га, його валовий збір становив 80,9 тис.т, а середня врожайність – по 18,4 ц з 1 га.
В порівнянні з відповідною датою минулого року відмічаються прискорені темпи збору соняшника (площа збирання в 40 разів більша), валовий збір склав 11,2 тис.т при урожайності 18,6 ц з 1 га.
Розпочато збір цукрових буряків (фабричних) 93,9 тис.т, що в 6 разів більше проти відповідної дати минулого року.
В усіх категоріях господарств накопано 1275,9 тис.т картоплі (по 143 ц з 1 га), що на 2% менше, ніж торік. Виробництво овочів відкритого ґрунту за рахунок розширення площ збирання на 3%, зросло проти минулорічного на 2% і становило 187,2 тис.т.
Загальний збір плодоягідної продукції зріс проти відповідної дати 2009р. на 40% (за рахунок розширення площ насаджень на 2% та збільшення їх урожайності з 1 га на 22 ц) і склав 36,2 тис.т.

Заступник начальника С.В. Рибалко

10.09.2010

Стан оптової торгівлі області
за січень-червень 2010 року

В економічній сфері діяльності Вінниччини значне місце займає оптова торгівля. Для її розвитку існують всі необхідні умови та великі резерви на перспективу.
Перед органами статистики області прозвітувало 962 підприємства, основним видом діяльності яких є оптова торгівля. По даним звітності про діяльність підприємств оптової торгівлі за січень – червень 2010 року загальний оборот підприємств становить 5204,4 млн. грн., в тому числі оптовий товарообіг – 3864,5 млн. грн. (74,3% загального обороту), роздрібний – 601,8 млн. грн. (11,6 %), оборот від посередницької діяльності – 24,2 млн. грн. (0,5 %), оборот від інших видів діяльності – 713,9 млн. грн. (13,6 %).
В оптовому товарообігу області переважає торгівля товарами непродовольчої групи. Їх реалізовано на 2137,7 млн. грн. (55,3%), продовольчих - на 1726,8 млн. грн. або 44,7%.
Серед товарів продовольчої групи найбільшим попитом користувались: олія нерафінована – 536,8 млн. грн. (13,9% загального обсягу оптового товарообігу області), маргарин і жири харчові – 118,5 млн. грн. (3,1%), соки фруктові та овочеві – 109,6 млн. грн. (2,8%), цукор – 66,0 млн. грн. ( 1,7%), шоколад та вироби шоколадні – 61,9 млн. грн. (1,6%), кондитерські вироби з цукру, включаючи білий шоколад без вмісту какао – 55,3млн. грн. (1,4%), олії рафіновані – 48,0 млн. грн. (1,2%).
В обсязі перепродажу товарів непродовольчої групи домінують: насіння соняшнику – 255,1 млн. грн. (6,6%), дизельне паливо – 166,9 млн. грн. (4,3%), препарати фармацевтичні – 113,6 млн. грн. (2,9%), вироби спортивні – 103,7 млн. грн. (2,7%), культури зернові – 95,2 млн. грн. (2,5%), холодильники та морозильники побутові – 83,3 млн. грн. (2,2%), бензин моторний – 79,9 млн. грн. (2,1%), парфуми та косметичні вироби 54,0 млн. грн. (1,4%), пестициди та інші агрохімічні продукти – 46,0 млн. грн. (1,2%), мило, детергенти і засоби для догляду - 41,6 млн. грн. (1,1%).
Аналізуючи оптовий товарообіг товарів вітчизняного виробництва слід відзначити, що їх реалізовано на 3044,5 млн. грн. (78,8% загального обсягу оптового товарообігу), в тому числі продовольчих товарів – на 1559,7 млн. грн.(90,3%), непродовольчих товарів - на 1484,8 млн. грн. (69,5%).
Найбільшу питому вагу по обсягу оптового товарообороту займають підприємства обласного центру, а саме 62,6% (або 1727,7 млн. грн.). Серед районів Вінниччини найбільші обсяги припадають на підприємства Вінницького (452,0 млн. грн.), Немирівського (248,2 млн.грн.), Калинівського (216,3 млн. грн.), Шаргородського (107,8 млн. грн.), Хмельницького (52,1 млн. грн.) та Крижопільського (42,2 млн. грн.) районів.
Товарні запаси на підприємствах оптової торгівлі станом на 1 липня 2010 року становили 555,2 млн. грн., в тому числі запаси продовольчих товарів – 127,7 млн. грн., непродовольчих – 427,5 млн. грн.

Заступник начальника С.В. Рибалко

08.09.2010

До дня фізичної культури та спорту

Гостроту сучасного життя з його повсякденними стресами, перевантаженістю, інформаційним засиллям можливо пом’якшити лише завдяки заняттям фізичною культурою та спортом.
В області приділяється увага розвитку фізичної культури та спорту. Впродовж 2009 року всіма видами фізкультурно–оздоровчої роботи займалося майже 27,5 тис. осіб, з них 20% – у ­сільській місцевості.
Серед осіб, які займаються фізичною культурою та спортом чверть складають жінки.
У 63 дитячо–юнацьких школах та школах Олімпійського резерву у 2009 році навчалося 21,3 тис. дітей та молоді. Школами було підготовлено більше 5,8 тис. спортсменів II, III та юнацьких розрядів, 270 спортсменів I розряду, 142 кандидати у майстри спорту України, 34 майстри спорту України та 4 майстри спорту України міжнародного класу.
У сфері фізичної культури та спорту області у минулому році працювало 2626 штатних працівників, з них майже 40% – у сільській місцевості. Серед штатних працівників кожна четверта – жінка.
Із загальної кількості працівників у сфері фізичної культури та спорту 1694 працівника або 64% працюють у навчальних закладах, 507 (19%) – тренери-викладачі зі спорту, 111 (4%) – працівники спортивних шкіл.
До послуг спортсменів та фізкультурників області 37 стадіонів з трибунами на 1500 місць, 1635 спортивних майданчиків, 475 майданчиків з тренажерним обладнанням, 448 футбольних полів та 13 тенісних кортів тощо.
Сприяють проведенню спортивної роботи в області три центри “Спорт для всіх”, 26 дитячо-підліткових фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання.
У сфері фізичної культури та спорту у 2009 році було використано 38,3 млн. гривень. Зокрема, фінансування з державного бюджету склало 3%, з місцевого – 88%, спонсорська допомога та інші джерела фінансування – 9%. Слід зауважити, що у порівнянні з минулим роком було використано коштів на 27% менше.
У міжнародних змаганнях з олімпійських видів спорту найбільш вдало виступили легкоатлети Наталя Добринська (срібний призер чемпіонату Європи з легкоатлетичного багатоборства) та Михайло Книш (бронзовий призер командного чемпіонату Європи).
Костянтин Балицький – срібний призер чемпіонату Європи з греко-римської боротьби.
Ігор Дідик – чемпіон світу з греко-римської боротьби серед юніорів.
Ганна Письменська – срібний призер чемпіонату Європи зі стрибків у воду.
Олег Неклюдов – чемпіон світу з боксу серед юнаків.

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника С.В. Рибалко

07.09.2010

Cпоживання продуктів харчування населенням
Вінницької області за 2009 рік

Обсяг споживання продуктів харчування населенням є одними з найважливіших показників рівня життя, який являється своєрідним проявом ефективності сільськогосподарської діяльності та її результативності щодо виробництва життєвих благ.
Найбільше населенням Вінниччини в розрахунку на 1 особу за 2009 рік спожито молока та молокопродуктів 220 кг, картоплі – 168 кг, овочів та баштанних культур – 143 кг, хлібних продуктів – 124 кг, плодів, ягід та винограду – 52 кг, м’яса та м’ясопродуктів – 49 кг, цукру – 40 кг, олії – 17 кг, риби та рибних продуктів – 16 кг та яєць – 284 шт.
За ряд років спостерігається тенденція до збільшення споживання усіх продуктів харчування області. Зокрема, рівні споживання (в розрахунку на 1 особу) зросли проти 2005р.: плодів, ягід та винограду, яєць, олії, овочів та баштанних культур, м’яса та м’ясопродуктів на 9–30%.
Рівень споживання багатьох продуктів харчування в області перевищує показник, який склався в цілому по Україні. Так, по споживанню на одну особу цукру Вінницька область у 2009р. посіла 2 місце серед регіонів України, хлібних продуктів та фруктів – 3, олії – 4, яєць – 6, м’яса і м’ясопродуктів – 7, картоплі, овочів та риби – 10, молока і молочних продуктів – 14 місце.
Позитивним також, являється досить високий ступінь калорійності середньодобового раціону населення Вінниччини. Зокрема, серед регіонів України по рівню добової калорійності Вінниччина у 2009 році зайняла 2 місце і переважає середньоукраїнський показник на 8%.

Заступник начальника С.В. Рибалко

07.09.2010 
Ціни і тарифи
Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє, що, за інформацією Держкомстату України, величина індексу споживчих цін (індексу інфляції) по Україні за серпень 2010р. по відношенню до липня 2010р. становить 101,2%, з початку року – 104,3%. У Вінницькій області індекс споживчих цін у серпні 2010р. по відношенню до липня 2010р. становить 101,3%, з початку року – 103,1%.

03.09.2010

Про структуру операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг)
та операційні витрати на одиницю реалізованої продукції (робіт, послуг)
за січень-червень 2010 року

За даними державного статистичного спостереження за ф.№1-підприємництво (квартальна) за січень-червень 2010 року. операційні витрати з реалізованої продукції (робіт, послуг) підприємств області, на одиницю реалізованої продукції, склали 99,1 коп./грн., що на 0,1 коп./грн. нижче рівня відповідного періоду 2009р.
Найменші витрати на одиницю реалізованої продукції (робіт, послуг) спостерігались на підприємствах фінансової діяльності, охорони здоров'я та надання соціальної допомоги, на промислових підприємствах, де на одну гривню реалізованої продукції витрачалось 59,1, 94,9 та 96,6 коп./грн. відповідно. Водночас, значно перевищують витрати обсяги реалізації на підприємствах готельного та ресторанного бізнесу – 124,0 коп./грн і на підприємствах транспорту та зв'язку – 121,7 коп./грн. .
У структурі витрат найбільшу питому вагу мають матеріальні витрати – 38,6%, вартість товарів та послуг, придбаних для перепродажу та реалізованих без додаткової обробки на даному підприємстві – 37,0% . Питома вага витрат на оплату праці складає 8,3% , частка інших операційних витрат – 9,4% . Найменшими була питома вага відрахувань на соціальні заходи – 3,0% та витрат на амортизацію – 3,7 відсотків.
Найбільш матеріаломістким є будівництво – 69,4% . Частка витрат на оплату праці, в структурі витрат, найвагомішою є у підприємств освіти – 36,8 відсотка .

Заступник начальника В.Б.Моісеєв

03.09.2010

Розвиток підприємництва у Вінницькій області

Серед активних підприємств юридичних осіб області (за виключенням банків та бюджетних установ), які прозвітували про свою фінансово–господарську діяльність до органів державної статистики, понад 90% суб’єктів господарювання за розмірами відноситься до малих підприємств, частка середніх підприємств складає 8%, та незначний відсоток (0,5%) становлять великі підприємства. Відповідно до норм чинного законодавства України, підприємства залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік можуть бути віднесені до малих підприємств, середніх або великих підприємств. Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує сімдесяти мільйонів гривень. Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує двісті п'ятдесят осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму сто мільйонів гривень.
За даними Держкомстату України найбільша кількість підприємств в Україні відноситься до малих, на 10 тисяч наявного населення України приходиться 75 малих підприємств, по Вінницькій області – 46, в порівнянні з минулим роком по області показник зріс на 4,5%, що на 0,3 в.п. більше проти середнього показника по Україні.
Водночас, найбільша частка в обсязі реалізованої продукції (робіт, послуг) суб’єктів підприємницької діяльності області (без врахування фізичних осіб–підприємців) належить середнім підприємствам – 44,6% обсягу, понад 30% від загального обсягу реалізованих продукції (робіт, послуг) складають обсяги великих підприємств та менше чверті (24,3%) – малих підприємств. В порівнянні з попереднім роком спостерігається зростання обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) великих підприємств на 5,7% та скорочення обсягів на середніх та малих підприємствах – на 0,9% та 4,9%, відповідно.
На підприємствах області (юридичних особах) зайнято майже 180 тис.осіб, з них на середніх за розміром підприємствах зайнято 48% всіх осіб, зайнятих в господарських структурах області, майже 30% всіх зайнятих зосереджено в малому бізнесі. Серед регіонів України, Вінниччина займає 11 місце по кількості працюючих, зайнятих в малому бізнесі, де найбільше зайнятих в сфері торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (23,6%), у промисловості (19,7%), надання послуг за операціями з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям (17,4%). Частка кількості найманих працівників малих підприємств у загальній кількості найманих працівників за видами економічної діяльності найвищою є серед підприємств освіти (100%), з надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльності у сфері культури та спорту (67,7%), надання послуг за операціями з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям (62,2%). 20% усіх зайнятих працюють на великих підприємствах. В порівнянні з минулим роком відбулося скорочення зайнятих на підприємствах області на 9,1%, що стало результатом кризових явищ в економіці. Суттєво (на 13,9%) зменшилась кількість зайнятих на середніх за розміром підприємствах, на 4,7% скоротилась чисельність осіб, зайнятих на малих підприємствах та на 3,3% – на великих підприємствах. Кількість зайнятих в підприємництві області (без врахування фізичних осіб) становить менше 20% від кількості населення у працездатному віці.
Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.

Заступник начальника В.Б.Моісеєв
Обновлено 06.01.2012 10:52
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області