ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Експорт Вінниччини Печать
Прес-випуски 2017 - Прес-випуск жовтень 2017 року
20.10.2017 14:07

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області зовнішньоторговельний оборот товарів за січень–серпень 2017р. склав 966 млн.дол. США (збільшився проти січня–серпня 2016р. на 37%). Обсяги експорту товарів становили 741 млн.дол. США і збільшились на 43% порівняно з відповідним періодом минулого року. Частка Вінниччини у загальнодержавному обсязі експорту товарів склала майже 3%. Зовнішньоторговельні операції з товарами суб’єкти господарювання області здійснювали з партнерами із 131 країни світу, при чому експортувались товари до 116 країн.

В експорті товарів значна доля належить Індії (17% загальних обсягів експорту), Польщі (9%), Білорусі, Іспанії і Китаю (по 5%) та Туреччині  (4%).

Слід зазначити, що в експорті домінуюче місце займають поставки жирів та олії тваринного або рослинного походження (38% загального обсягу експорту області). У великих обсягах експортувались: олія соняшникова (357 тис.т на суму 264 млн.дол.) – в найбільшій кількості до Індії, Іспанії, Італії, Китаю, Польщі, Туреччини та Франції; олія соєва (5 тис.т на суму 4 млн.дол.) – до Бангладешу, Індії та Польщі; олія свиріпова, ріпакова та гірчична (3 тис.т на суму 2 млн.дол.) – до Литви; маргарин, харчові суміші або продукти з тваринних і рослинних жирів (6 тис.т на суму 9 млн.дол.) – до  Азербайджану та Молдови.

На другому місці знаходяться поставки готових харчових продуктів (18%). В найбільшому обсязі експортуються цукор і кондитерські вироби з цукру (128 тис.т на суму 56 млн.дол.) – до Судану, Тайвані та Шрі-Ланки; залишки і відходи харчової промисловості (268 тис.т на суму 44 млн.дол.) – в значних кількостях до Білорусі, Польщі та Туреччини; готові продукти із зерна (7 тис.т на суму 12 млн.дол.) – основним споживачем цієї продукції є Білорусь; продукти переробки овочів та плодів (8 тис.т на суму 10 млн.дол.) – в основному до Австрії та Білорусі; алкогольні та безалкогольні напої (9 тис.т на суму 7 млн.дол.) – найбільше до Латвії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Польщі, Російської Федерації та Грузії.

Поставки продуктів рослинного походження займають третє місце в експорті товарів (17%). Це, в основному, зернові культури (548 тис.т на суму 86 млн.дол.) – найбільше експортовано до Бангладешу, Великої Британії, Єгипту, Ізраїлю, Індії, Ірану, Іспанії, Італії, Нідерландів та Тунісу; насіння та плоди олійних рослин (43 тис.т на суму 18 млн.дол.) – до Бельґії, Ірану, Нідерландів, Пакистану та Туреччини; продукція борошномельно-круп’яної промисловості (48 тис.т на суму 11 млн.дол.) – до Китаю, Молдови, Об’єднаних Арабських Еміратів, Палестини та Сомалі;  їстівні плоди і горіхи (8 тис.т на суму 9 млн.дол.) – провідні імпортери Австрія та Білорусь.

Четверте місце посідає деревина і вироби з деревини (8%), що експортується до Бельґії, Польщі, Румунії, Туреччини та Чехії.

Крім того, вагому частку в структурі експорту займають живі тварини; продукти тваринного походження (7%). В основному, це молоко і молочні продукти (15 тис.т на суму 20 млн.дол.), масло вершкове та інші жири, вироблені з молока, молочні пасти (4 тис.т на суму 15 млн.дол.), м’ясо великої рогатої худоби (3 тис.т на суму 9 млн.дол.), мед натуральний (2190 т на суму 4 млн.дол.), сири всіх видів (452 т на суму 1 млн.дол.) і яйця птахів (21 млн.шт на суму 1 млн.дол.). Основні споживачі – Алжир, Бангладеш, Індія, Молдова та США.

 

Перший заступник начальника                                                                                                                         С. В. Рибалко

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 75

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області